gear

Hoe voorkom je blessures?

blessures
Diederik Landers
28 maart 2023

Blessures zijn een veelvoorkomend probleem voor professionele en amateursporters. Het kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd, niveau of sport. Of het nu gaat om een ​​verstuikte enkel, een gescheurde spier of een gebroken voet, blessures kunnen een enorme impact hebben op je fysieke gezondheid, mentale gezondheid en atletische prestaties. Gelukkig zijn er manieren om de klachten van blessures te voorkomen en te behandelen. In deze blog bespreken we vijf belangrijke aspecten van blessurepreventie en -herstel. 

Warming-up en cooling-down

Een goede warming-up voor de training of wedstrijd kan blessures helpen voorkomen. Dit komt omdat een warming-up de bloedtoevoer naar je spieren verhoogt, waardoor ze opwarmen en minder vatbaar zijn voor blessures. Een cooling-down na een training of wedstrijd vermindert spierpijn en voorkomt stijfheid. Het helpt ook de bloedstroom te normaliseren en afvalstoffen te verwijderen. Opwarmen en afkoelen hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het is wel belangrijk om het serieus te nemen en regelmatig te doen. 

Voeding en hydratatie

Een gezond dieet en hydratatie zijn essentieel voor snel herstel van een blessure.  Het samenstellen van een voedingsschema helpt daar natuurlijk bij. Het lichaam heeft voedingsstoffen nodig om weefsel te herstellen en nieuw weefsel te vormen. Zo is eiwit belangrijk voor spierherstel, terwijl koolhydraten energie leveren. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken om je lichaam gehydrateerd te houden. Dit helpt afvalstoffen weg te spoelen en voorkomt uitdroging, wat kan leiden tot vermoeidheid en spierpijn. 

Het gebruik van rust en herstel

Rust, herstel en het gebruik van kinesiologische tape zijn essentieel voor het voorkomen en behandelen van blessures. Bij overbelasting van het lichaam neemt de kans op blessures toe. Neem dus voldoende rust tussen de trainingen door en voorkom overtraining. Bij een blessure is het belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Mogelijk moet je de aangetaste spieren en gewrichten laten rusten en de intensiteit van de training verminderen. Ook is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te snel te willen herstellen. 

Lees ook  Beeline GPS fietskompas

Fysiotherapie en revalidatie

Als je geblesseerd bent, kunnen fysiotherapie en revalidatie zeer nuttig zijn bij jouw herstel. Fysiotherapeuten zijn getraind in het behandelen van blessures om mensen te helpen herstellen van blessures en verdere schade te voorkomen. Ze kunnen oefeningen en rekoefeningen voorschrijven die gericht zijn op het verbeteren van de mobiliteit, kracht en flexibiliteit van jouw spieren en gewrichten. Ook kunnen zij kinesiotape gebruiken om blessures te voorkomen. Het is belangrijk om een ​​fysiotherapeut te raadplegen. Revalidatie kan ook het gebruik van hulpmiddelen zoals braces en elastische kousen omvatten om het getroffen gebied tijdens het herstelproces te ondersteunen en te beschermen. 

Lange termijn

Voorkoming van blessures op de lange termijn vereist een langetermijnvisie op training en het vermijden van overbelasting. Het is belangrijk om te investeren in preventie. Draag geschikte kleding en uitrusting en vermijd plotselinge veranderingen in trainingsintensiteit. Je kunt ook kinesiotape kopen en zelf aanbrengen. Het is ook nuttig om regelmatig pauzes te nemen en rustdagen in te plannen. Als je eerder geblesseerd bent geraakt, kan het belangrijk zijn om extra voorzorgsmaatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. Dit kan betekenen dat u bepaalde oefeningen en bewegingen vermijdt, of dat je naar een fysiotherapeut gaat voor een geïndividualiseerd preventieplan. 

Ben je na het lezen geïnteresseerd geraakt in deze blog? Bekijk dan ook de beste smartwatch voor duursporters en Overprikkeld? Dit kun je het beste doen!