motivatie

Tips om je ideale voedingsschema samen te stellen

voedingsschema
Diederik Landers
29 maart 2023

Er zijn verschillende redenen waarom je een beter voedingspatroon wilt ontwikkelen. Wil je bijvoorbeeld afvallen of aankomen? Dan is het extra belangrijk om op je voeding te letten. Ook kunnen de juiste producten er voor zorgen dat je je weer beter in je vel voelt. Wij zetten de belangrijkste afwegingen even op een rijtje.

Meten is weten

Als eerste moet je besef hebben van de hoeveelheid die je eet. Dat bepaalt namelijk hoeveel voedingsstoffen je binnen krijgt, maar ook ongewenste stoffen zoals suikers en verzadigde vetten. Je zou bijvoorbeeld rijst, pasta en aardappeltjes kunnen wegen zodat je precies de goede portie hebt. Houd je daar dan ook aan en snoep daarna niet nog stiekem uit de pan (al begrijpen we dat dat soms verleidelijk kan zijn). Heb je een concreet doel qua gewicht? Dan moet je natuurlijk ook zelf op de weegschaal staan. Check ook wat het beste gewicht is in jouw situatie, want zo voorkom je dat je jezelf onmogelijke en ongezonde doelen stelt.

Wees bewust van stiekeme suikers

In sommige producten kunnen meer suikers of vetten zitten dan je op het eerste oog zou verwachten. Misschien wist je het al, maar het gaat vooral om bewerkte voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan cruesli of graanrepen waarvan wordt beweerd dat ze een goede bron van vezels zijn. Dat is misschien waar, maar hier zijn ook nog suikers aan toegevoegd. Uiteindelijk toch niet zo gezond dus!

Lees ook  Motor rides

Bewegen is net zo belangrijk

Je kunt wel gezond eten, maar bewegen is net zo belangrijk. Beweging stimuleert onder andere de spijsvertering en zorgt ervoor dat je sneller vetten verbrandt. Neem een pre-workout shake zodat je extra energie hebt om je sportsessie vol te houden.

Creëer een routine en geen crashdieet

Wil je gezonder leven? Dan wil je die levensstijl natuurlijk volhouden. Wees daarom vooral realistisch als je een nieuw voedingspatroon ontwikkelt. Een sapkuur is bijvoorbeeld effectief als je snel wilt afvallen, maar deze houd je maar een paar dagen vol. Daardoor zul je uiteindelijk ook sneller in je oude patronen vervallen. Begin bijvoorbeeld met het inplannen van gezonde snacks en zorg dat je je maaltijden telkens wat beter op je dieet aansluit.

Bepaal je doelen

Diëten gaat een stuk makkelijker en sneller als je een bepaald doel voor ogen hebt. Dan weet je namelijk waar je naartoe werkt en hoeveel werk je nog moet verzetten. Ook kan het je extra motiveren. Maak je doel echter niet onhaalbaar, want dat werkt juist averechts. Bedenk altijd kleine doelen waardoor je je hoofddoel makkelijker haalt!

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook 5 tips voor een gezonde levensstijl