algemeen

Overprikkeld? Dit kun je het beste doen!

overprikkeld

Tegenwoordig worden we elke dag blootgesteld aan veel prikkels. Prikkels zijn er op het werk of op school, sociale media, je privéleven en nog meer zaken die elke dag aandacht vragen. Als je te veel prikkels binnenkrijgt kan je last hebben van overprikkeling. In deze blog lees je meer over overprikkeling, de symptomen en wat je het beste kunt doen.

Wat is overprikkeling?

Als je teveel prikkels hebt binnen gekregen is overprikkeling een gevolg. Je hersenen krijgen teveel informatie binnen om te verwerken waardoor je overprikkeld wordt. Overprikkeling heeft meerdere oorzaken zoals drukte, ziekte, vermoeidheid of stress. Als je autisme hebt dan kan je vaker last hebben van overprikkeling. Iedereen kan overprikkeld raken, alleen zijn sommige mensen hier gevoeliger voor dan anderen.

Symptomen overprikkeling

Er zijn een aantal symptomen die veel voor komen bij overprikkeling en bij velen kan het zich anders uiten. Dit zijn een aantal symptomen:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Gevoel van onrust of paniek
  • Overgevoeligheid voor geluid, licht en geuren
  • Concentratieproblemen
  • Vermoeidheid en futloosheid
  • Prikkelbaarheid
  • Slecht slapen

Heb jij last van overprikkeling dan raden wij je ook aan om dit bespreekbaar te maken met je familie of vrienden. Zo kunnen zij rekening met jou houden of ze hebben meer begreep voor jou in een situatie waar je overprikkeld bent.

Dit kun je het beste doen tegen overprikkeling

Bij overprikkeling is het belangrijk om je hersenen (en jezelf) even rust te gunnen. Daardoor kan je jezelf opladen en heb je je prikkels verwerkt. Ga naar een rustige plek, een plek waar jij je prettig voelt, om tot rust te komen. Probeer ontspanningsoefeningen te doen of te luisteren naar je ademhaling om zo weer tot jezelf te komen en om rust te krijgen. Vaak helpt het ook om een dutje te doen, zo laad je jezelf op en ben je daarna weer fit. Velen gebruiken THC waardoor je minder last hebt van prikkels. Klik hier om meer te lezen over THC.

Lees ook  Speelgoed tips voor 1-jarigen

Vond je deze blog leuk om te lezen? Lees dan ook een gezellige tuin creëren. Ook vertellen we hier meer over het belang van een goede zithouding.