algemeen

2-MMC stijgt in populariteit, maar wat is het eigenlijk?

2-MMC drugs populariteit
Diederik Landers
26 april 2024

Voor degene die niet weten wat 2-MMC is: 2-MMC is een research chemical die sinds september 2023 populair is geworden in Nederland. Destijds is 3-CMC, ook wel miauw genoemd, illegaal geworden. De eerste en tweede kamer hebben destijds ene extra wet doorgevoerd die een X aantal chemicaliën in één klap illegaal maakte. Eerst stonden deze nog in een legaal-grijs gebied, maar nu dus niet meer. Meer informatie over het verschil tussen 2mmc en 3cmc vind je hier.

Met Miauw waren veel mensen bekend, maar zijn vervanger 2-MMC is toch een stuk onbekender. Ik ben dus voor jullie op onderzoek uitgegaan om erachter te komen wat 2-MMC eigenlijk is!

De afkorting staat voor 2-Methylmethcathinon

2-MMC betekent dus letterlijk 2-Methylmethcathinon. 2-MMC is een synthetische stof, ofwel een research chemical of designer drug, die in de letter van de wet een NPS genoemd wordt. NPS staat op zijn beurt weer voor Nieuw Psychoactieve Stof. Uiteindelijk betekent het allemaal hetzelfde: een middel of stof met psychoactieve werkingen die afgeleid zijn van een waarschijnlijk niet legaal middel. Maar door het feit dat ze hiervan afgeleid zijn en dus een andere chemische structuur hebben, zijn ze niet illegaal.

De werking van 2-MMC

De effecten, voor zover deze anno 2024 bekend zijn, zijn de volgende:

  • Een groepsgevoel/een gevoel groter dan jezelf hebben
  • Alerter zijn
  • Zelfverzekerder
  • Meer energie

Deze zijn degene die uit onderzoek vrijwel zeker blijken te zijn. De complete werking van 2MMC vind je hier, samen met nog andere informatie omtrent de werking.

De werking van 3-CMC

De werking van 3-CMC was in principe gelijkmatig aan het bovenstaande, met onbekende afwijkingen in de effecten. Dat is ook de reden dat menig persoon het niet helemaal eens is met het gebruik, kopen of verkopen van onderzoek chemicaliën: de effecten zijn simpelweg niet overal duidelijk. De enige aanpassingen die worden gedaan zijn op moleculair niveau, maar wat doet dit met het effect? Zoals met zo veel dingen geldt: de tijd zal het ons moeten leren.

Lees ook  5 Must haves voor een perfecte tuin

Waarom is het populairder het worden?

De twee grootste redenen wat we konden vinden omtrent populariteit is het feit dat het legaal te verkrijgen is en makkelijk te verkrijgen is. Mensen willen niet meer lugubere appartementen naar binnen lopen of afgetrapte Opel Corsa’s. Plus het feit dat feestgangers liever geen strafblad krijgen voor iets wat, in hun ogen, onschuldig is. Ze zeggen immers zelf in testimonials dat ze ‘niemand kwaad doen’. Volgens hun is het te vergelijken met een klacht voor geluidsoverlast te krijgen, voor een silent disco. Dusdanig kiezen ze er voor om bij online verkopers, die anoniem versturen, in te slaan. Of dit ethisch verantwoord is durven we niet te zeggen, maar voor de koper is het in ieder geval veiliger.

Huidige wet en regelgeving

20 december 2023 werd er een nieuw wetsvoorstel gedaan om bepaalde NPS stoffen, zoals we eerder beschreven, illegaal te maken. Het hele lastige aan dit verhaal is, is dat er veel overlap is met de medische sector. De regering wilt graag Opiumlijst 1 en 2 uitbreiden, maar het gevaar zit hem erin dat ze dan ook wellicht de medicijnenwet kunnen aantasten. De grootste stof die ze met deze wet willen/wilde aanpakken is 4-FA (4-fluoramfetamine). Deze stof, die afgeleid is van de illegale 4-FMP, lijkt op moleculair niveau op bekende hard drugs zoals methamfetamine (straatnaam: crystal meth).

Wanneer, en of, deze wet wordt aangenomen is niet duidelijk. Met de huidige formatieproblemen (redactie: april 2024) houdt de eerste kamer de wet nog tegen. Men zal zien wat er gaat gebeuren, maar op z’n minst ben je nu al geïnformeerd!