algemeen

De mooiste producten uit Suriname

suriname producten gerard van den bergh
Diederik Landers
3 maart 2024

Suriname, het land van de vele culturen en smaken, staat bekend om zijn diverse en unieke producten. Van traditionele houtsnijwerken tot heerlijke gerechten en exotische drankjes, Suriname heeft voor elk wat wils. In dit artikel nemen we een kijkje naar enkele van de mooiste producten uit Suriname die de rijke cultuur en erfgoed van dit prachtige land weerspiegelen.

Producten

Een van de meest opvallende ambachten van Suriname is het traditionele houtsnijwerk. Deze prachtige kunstvorm wordt vaak gebruikt om verhalen en tradities van de inheemse bevolking vast te leggen. De houtsnijwerken zijn rijkelijk gedecoreerd en vertellen vaak een diepere betekenis.

Een ander iconisch aspect van de Surinaamse cultuur is de traditionele klederdracht, bekend als koto en angisa. Deze prachtige gewaden en hoofddoeken zijn niet alleen een uiting van culturele trots, maar hebben ook een diepe symbolische betekenis.

Naast zijn culinaire hoogstandjes staat Suriname ook bekend om zijn natuurlijke hulpbronnen, waaronder goud. De goudwinningindustrie speelt een belangrijke rol in de economie van het land en heeft een lange geschiedenis van ambachtelijk vakmanschap.

Drankjes

Een andere unieke creatie uit Suriname is Pepre watra, een traditioneel drankje dat bekend staat om zijn verfrissende smaak en gezondheidsvoordelen. Gemaakt van verschillende kruiden en specerijen, wordt Pepre watra vaak gedronken als een natuurlijke remedie voor verschillende kwalen.

Een van de meest geliefde gerechten in Suriname is Pom. Dit smaakvolle gerecht combineert de zoete en hartige smaken van pomtajer, kip en citrusvruchten tot een heerlijke maaltijd die vaak geserveerd wordt bij speciale gelegenheden.

Parbo bier is een andere culinaire schat van Suriname. Dit verfrissende bier wordt gebrouwen volgens traditionele methoden en heeft een unieke smaak die perfect past bij de warme tropische temperaturen van het land.

suriname producten gerard van den bergh

Eten uit Suriname

Voor de zoetekauwen zijn er de Paramaribo koekjes, een assortiment van heerlijke zoete lekkernijen die vaak worden geserveerd bij thee of koffie. Deze kleurrijke koekjes zijn een favoriet onder zowel locals als toeristen.

Lees ook  5 tips voor een gezonde levensstijl

De Surinaamse keuken staat bekend om zijn rijke en gevarieerde smaken, en dat is grotendeels te danken aan de unieke mix van kruiden die worden gebruikt. Van Madame Jeanette pepers tot piment en komijn, deze kruiden voegen een explosie van smaak toe aan Surinaamse gerechten.

Surinaamse pindakaas onderscheidt zich door zijn rijke en romige textuur, gemaakt van de beste pinda's uit de regio. Deze heerlijke spread is een favoriet op broodjes, crackers en zelfs als ingrediënt in hartige gerechten.

Een zoete traktatie uit Suriname is Kwatta chocolade. Deze heerlijke chocoladerepen zijn gemaakt met de fijnste cacaobonen en hebben een rijke en intense smaak die elke chocoladeliefhebber zal bekoren.

Nog een veelgebruikte groente in de Surinaamse keuken is kouseband, een lange, groene peulvrucht die vaak wordt gebruikt in stoofschotels, soepen en roerbakgerechten. Met zijn knapperige textuur en milde smaak is kouseband een veelzijdige toevoeging aan tal van gerechten.

Voor degenen die van snacks houden, zijn er de cassave chips. De heerlijke knapperige lekkernijen worden gemaakt van dun gesneden cassave en zijn een populaire keuze voor tussendoortjes in Suriname.

Muziek in Suriname

Geen verkenning van Surinaamse cultuur is compleet zonder een vermelding van de muziekstijl Trafassi. Deze opzwepende muziek, gekenmerkt door zijn ritmische beats en aanstekelijke melodieën, is een integraal onderdeel van de Surinaamse identiteit.

Kortom? De mooiste producten uit Suriname weerspiegelen niet alleen de rijke diversiteit van het land, maar ook de diepgewortelde tradities en erfgoed van zijn mensen. Van culinaire hoogstandjes tot ambachtelijke kunstwerken, Suriname heeft een schat aan unieke producten die zowel de lokale bevolking als bezoekers blijven betoveren.

Gerard van den Bergh: een ongecensureerd verhaal

Enthousiast over de Surinaamse producten en wil je zelf ondernemen in Suriname? Weet dan goed: Het is niet zo makkelijk als je denkt. De Nederlandse ondernemer Gerard van den Bergh kan daar over meepraten. Wil je meer inzicht in de uitdagingen van ondernemen in Suriname? Dan raden we je aan zijn boek hierover te lezen.