algemeen

Hoe moet je je eigen restaurant beginnen?

hoe moet je je eigen restaurant beginnen
Diederik Landers
25 april 2024

Je eigen restaurant beginnen is een droom van velen. Maar het vereist een grondige voorbereiding en planning om succesvol te zijn. Zoals bijvoorbeeld het vinden van de perfecte locatie tot het ontwikkelen van een uniek menu. Ook moet je kijken naar het opbouwen van een loyale klantenkring. Er zijn veel belangrijke stappen om te overwegen. In dit artikel zullen we de onmisbare onderdelen bespreken die nodig zijn om een restaurant te starten en te laten groeien.

Eigen restaurant beginnen met marktonderzoek

Voordat je zelfs maar begint met het plannen van het menu is het belangrijk om een grondig marktonderzoek te doen. Naast dit uit te voeren moet je ook de doelgroep in kaart brengen. Identificeer de behoeftes en voorkeuren van potentiële klanten en analyseer de concurrentie en trends in de lokale voedingsindustrie. Het is hierbij belangrijk om serieus onderzoek te doen. Als je dit namelijk goed doet, dan kan het je veel tijd en geld kosten op de lange termijn. Zodra je weet WIE je WAT gaat AANBIEDEN, kun je pas verder met alles indelen zodat het die mensen aantrekt om dat specifieke iets af te nemen bij je. Marktonderzoek wordt vaak zwaar onderschat en dat is jammer. Als je dit goed doet, minimaliseer je de kans om met gebakken peren te zitten wanneer je het restaurant opent.

Juridische vereisten

Een ander belangrijk aspect is het voldoen aan alle juridische vereisten voor het runnen van een restaurant. Dit omvat het registreren van het bedrijf, het verkrijgen van de nodige vergunningen en het naleven van hygiëne- en veiligheidsvoorschriften. Denk bijvoorbeeld aan speciale afvalcontainers voor restaurants. Je moet je aan deze regels houden om ook maar een kleine kans te maken op succes. Hou je je niet aan deze regels, dan kunnen er zware maatregelen aan verbonden zijn. Doe dus onderzoek naar waar je precies aan moet voldoen.

Financiële planning voordat je je eigen restaurant beginnen kan

Het opstellen van een gedetailleerd financieel plan en budget is onmisbaar om de kosten van locatie, apparatuur, personeel te dekken. Zorg ervoor dat je realistische schattingen maakt en een financiële buffer reserveert voor onvoorziene uitgaven. Het blijft een bedrijf. Je moet voordat je begint met je restaurant even het koken aan de kant schuiven en echt focussen op het business gedeelte van het verhaal. Daarmee kun je voorkomen dat alles in de soep loopt. Ben je niet goed in realistisch budgetteren, dan kun je altijd een professional inschakelen voor hulp.

Locatie en interieurontwerp

De locatie van je restaurant kan een grote impact hebben op het succes ervan. Kies een locatie die goed bereikbaar is en voldoende parkeergelegenheid biedt. Daarnaast is het interieurontwerp en de lay-out van het restaurant belangrijk voor de algehele sfeer en gastervaring. Denk hierbij weer terug aan je marktonderzoek en je doelgroep. Is het een locatie die je doelgroep trekt of niet? Dit soort vragen kun je jezelf af gaan vragen om de kans op succes te vergroten. Daarnaast is het interieurontwerp belangrijker dan je zou denken. Zowel fysiek als mentaal is het van groot belang. Denk aan de juiste verlichting bij de juiste omstandigheden. Denk aan kleuren, branding en psychische effecten van kleuren bij eten. Denk aan je doelgroep en het design. De workflow van je werknemers moet efficiënt zijn om veiligheid in de keuken vast te stellen. Verdiep je dus goed in alle aspecten die erbij komen kijken.

Lees ook  Tips voor het huren van een personenbusje

Menuontwikkeling

Het samenstellen van een aantrekkelijk menu is onmisbaar voor het aantrekken van klanten. Werk samen met betrouwbare leveranciers om verse en kwalitatieve ingrediënten te garanderen voor je gerechten. Stel overeenkomsten op en stel regels, doelen en richtlijnen op in het contract om te zorgen dat je op één lijn zit met je leverancier. Dat kan miscommunicaties voorkomen en een hoop stress schelen. Ken bijvoorbeeld welke wijn bij welk eten past. Zoals welke wijn het beste bij tapas past.

Personeelswerving

Het aannemen van gekwalificeerd personeel en het bieden van adequate training in klantenservice en hygiëne is belangrijk. Het is eigenlijk zelfs onmisbaar voor het succes van je restaurant. Zorg ervoor dat je team gemotiveerd en goed opgeleid is om een uitstekende service te bieden aan gasten.

Marketingstrategieën

Ontwikkel een doordachte marketingstrategie om je restaurant te promoten via online en offline kanalen. Bouw een sterk merkimago op en investeer in klantenbinding om een loyale klantenkring op te bouwen. Marketing is je grote vriend in de restaurantwereld. Het is een hele competitieve markt waarin constant gevochten wordt voor de topposities. Zonder een goede marketing kun je er simpelweg bijna niet tussenkomen meer. Zo verzadigd is de voedselmarkt tegenwoordig. Daarom kan het hanbdig zijn om eerst de top 3 beste marketingboeken te lezen.

Eigen restaurant beginnen met soft open en feedback

Als laatste een tip die heel handig kan zijn. Voordat je officieel opent is het een goed idee om een soft opening te organiseren om het menu en de service te testen. Wellicht is het handig om bij de soft open er uit te zien als een belangrijk persoon. Ken daarom een aantal tips om te kleden als een belangrijk persoon. Verzamel feedback van gasten en pas waar nodig aan om een optimale ervaring te bieden. Verzamel ook feedback van je personeel en vrienden als ze er zijn. Alle hoeken kunnen verschillende bruikbare informaties bieden om te kunnen groeien als restaurant.

Nu weet je hoe je je eigen restaurant moet beginnen. Ga zorgvuldig om met de opening en raffel het vooral niet af. Zet iets neer waar jij en je klanten trots op kunnen zijn. Good luck!