Op vakantie in eigen land: waarom niet?
Ieder nadeel heb zijn voordeel, zoals Johan Cruijff dat altijd zo mooi kon zeggen. En ja, dat éne voordeel speelt niet op tegen de gigantische nadelen die het heeft. Toch zullen sommige toeristische trekpleisters in Nederland het stiekem helemaal niet zo ontzettend erg vinden. Mocht het overigens nog niet duidelijk zijn. De olifant in de kamer is hier natuurlijk de klimaatverandering. In Nederland breken we zo’n beetje iedere zomer wel weer een nieuw record. Reden voor veel mensen om dan ook niet meer de 18-uur durende auto reis te maken richting Barcelona. In Maastricht is het namelijk net zo warm in de zomervakantie. Uit cijfers van het NBTC blijkt dan ook dat nog ontzettend veel mensen op vakantie willen gaan in het eigen kikkerlandje. Ruim 3,5 miljoen Nederlanders geven aan niet van plan te zijn om de landsgrenzen te verlaten.
Stijgend aantal toeristen
Niet alleen de Nederlanders brengen graag een bezoekje aan De Zaanse Schans, Kinderdijk en Het Rijksmuseum. Ook onze vrienden van het Europese continent weten de snelweg richting Nederland te vinden. Vooral Duitsers komen in grote getalen richting onze kust. In de aankomende zomer worden dan ook zo’n 6,5 miljoen Duitsers verwacht. Vooral vanuit de Nederlands grenzende regio’s maken ze vaak de overstap. De inwoners van Noordrijn-Westfalen zijn al gauw binnen drie uurtjes in Den Haag. Dit terwijl een autorit richting de Duitse kust gemakkelijk het dubbele kan duren. Daarnaast zijn Duitsers ook helemaal niet zo’n fan van hun eigen kust. Ze vinden Nederland veel leuker. Het is kleinschaliger en knusser. Daarnaast kunnen Nederlanders natuurlijk ook goed Duits spreken over het algemeen. Hierdoor kunnen ze genieten van een vakantie in het buitenland, zonder zichzelf heel erg te hoeven aanpassen. Engels spreken zijn onze oosterburen namelijk niet zo’n groot fan van.
Limburg & Gelderland
Nederlanders pakken het toch net iets anders aan dan de Duitsers dat doen. Als wij namelijk in eigen land blijven, gaan we vooral richting het binnenland. Limburg is bij de meeste mensen in trek. Hierbij hebben we het vooral over de zuidelijke gebieden zoals Maastricht, Valkenburg, Gulpen maar ook Sittard. Dit vooral doordat het een totaal andere omgeving is dan in de rest van Nederland. Dat blijft wel nog altijd een belangrijk criterium. Mensen hebben pas een vakantie gevoel, zodra ze in een omgeving zijn die ze in het dagelijkse leven niet hebben. Mensen van de Randstad trekken richting Limburg, terwijl de Limburgers juist naar de kust verplaatsen. Gelderland is daarnaast ook steeds meer in trek. Mede door de Waal zien veel mensen dit als een heerlijke locatie om in alle rust te kunnen genieten van de zomervakantie.
Vakantieparken
In 2023 was er een record aan vroeg boekingen. Volgens EuroParcs waren vrijwel alle parken helemaal volgeboekt in zowel de mei- als zomervakantie. Ook Roompot heeft een recordjaar gedraaid. Zij zeggen tegen Hart van Nederland dat het voornamelijk komt doordat Nederlanders het land opnieuw ontdekt hebben. Het is overigens ook heel Nederlands, om naar een vakantiepark te gaan. In andere landen gaan de vakantiegangers meestal naar een camping of een hotel. Het past overigens ook perfect bij de doelgroep. De mensen die in de vakantie in eigen land blijven, zijn meestal jongen gezinnen. Zij hebben niet de interesse om naar het verre buitenland te gaan met de (kleine) kinderen. Wel loopt Nederland tegen een klein probleem aan. Terwijl het aantal vakantiegangers in eigen land steeds groter wordt. Daalt het aantal campings en vakantieparken juist. Wil je toch graag naar een vakantiepark? Neem dan een kijkje op bijvoorbeeld Recreatie Woning Beheer!