home & office

Smart home in 2023: dit moet je hebben

Smart home robot stofzuiger huisdieren
Diederik Landers
11 januari 2023

Smart homes in 2023 laten niemand meer raar opkijken. De meeste mensen hebben een of meer apparaten of kennen het vanuit hun directe omgeving. Zo zijn er in Nederland meer dan de helft van alle huishoudens die wel een slim apparaat in huis hebben. Er is zelfs een deel Nederlanders die verhuizen om zo hun smart home doelen uit te bouwen. Zo hebben er in 2021 ongeveer 1500 huishoudens meer besloten om te verhuizen naar Limburg, omdat daar grotere huizen zijn voor een lagere prijs. Dit is natuurlijk interessant als je je huis speciaal wilt uitbouwen om het zo smart mogelijk te maken.

Smart home

Wat omvat nou een smart home? Je kan je huis al smart noemen zodra je bijvoorbeeld lampjes hebt die op timer werken. Zodra jij iets geautomatiseerd hebt in huis, is het in principe smart, maar je wilt natuurlijk dat het iets geavanceerder is dan alleen een timer voor het licht. Er bestaan talloze gadgets die via WiFi in huis verbonden zijn met elkaar. Zo heb je de Google Nest apparaten, die op commando dingen kunnen bedienen of jouw vragen kunnen beantwoorden. Zie het als een virtueel assistent, want met de juiste instellingen kan je Google ook een afspraak laten plannen bij de tandarts.

Domotica

Domotica is een verzamelnaam voor alle smart home apparaten. Dit gaat van automatische gordijn roedes tot kookrobots en slimme deurbellen. Domotica is steeds meer mainstream aan het worden omdat wij voortdurend opzoek zijn naar meer gemak in en rondom ons huis. Het is ook een stukje luxe als je je woonkamer kan voorzien van smart lampen en een Google Hub, want de prijzen van deze domotica zijn nog niet voor iedereen toegankelijk.

Lees ook  Marshall Stanmore draadloze speaker
google nest alexa smart home

Nieuw in 2023

Dit moet hebben op je verlanglijstje voor 2023! Een robot stofzuiger en dweil die zich volledig kan verzorgen. De Roborock S8 serie heeft een innovatieve robotstofzuiger ontwikkeld die nu ook zelf kan dweilen en zijn reservoir zelf leegt na de schoonmaakbeurt. Het is een van de sterkste robotstofzuigers die er momenteel zijn, de slimme camera herkent bovendien verschillende soorten vloeren en tapijten. Ook is de stofzuiger voorzien van nieuwe borstels waarbij er geen haren vast komen te zitten. Handig!

Is er een baby opkomst? Dan is er een speciale slimme baby camera ontworpen die je verteld wanneer je baby verkeerd slaapt, wat zijn temperatuur is en zelfs of de luier verschoond moet worden. Dat herkent de camera aan de hand van de temperatuur in de luier zone.

Ga je graag in bad? Dan is de Kohlers Stillness Bath een aanrader. Dit bad geeft je een ervaring van een natuurlijke waterbron, waarbij de badkuip speciaal ingebouwd moet worden in de vloer omdat het water over de randen loopt je vloer in. Dit geeft een rustgevende waterval effect. Daarnaast kan je het bedienen met je stem en heeft het verschillende spa-functies zoals aromatherapie. Het bad komt wel met een prijskaartje, al helemaal als omdat je de badkamer ervoor moet aanpassen. Maar ben je van plan om toch te verhuizen of een verbouwing uit te voeren? Dan is dit een mooie kans om je badkamer te voorzien van een smart bad!