home & office

Must have in huis: een keukeneiland!

Keuken Limburg
Diederik Landers
22 juli 2022

Als je nog nooit van de naam hebt gehoord, lijkt het een beetje vreemd. Een eiland met een keuken? Of een keuken met een eiland? Het wordt er allebei niet helemaal mee bedoeld. Een keukeneiland is een oppervlakte van de keuken dat los staat van het keukenblad, dat ook als keuken wordt gezien. Als we kijken naar de Nederlandse trends, zien we dit vooral terug in de keukens. Een keukeneiland heeft vele functies. Je kunt er op koken, voorbereiden, wassen & spoelen en natuurlijk gewoon eten. Hieronder staan een aantal functies van zo’n keukeneiland beschreven.

Kookeiland

Een kookeiland is de bekendste functie van een keukeneiland. Het beschikt normaal gesproken een kookplaat of fornuis en een afzuigsysteem, dat meestal in het plafond of het keukeneiland zit verwerkt. Het hoofddoel van een kookeiland is dus het bereiden van gerechten.

Werkeiland

Je kunt op een keukeneiland ook extra werkruimte creëren om voorbereidend werk te doen bij het koken. Extra ruimte om bijvoorbeeld te snijden is fijn voor het overzicht en sta je niemand in de weg; je kunt aan alle hoeken van het eiland gaan staan. Een keuken is meestal voorzien van goede verlichting, dit maakt het extra fijn werken!

Spoeleiland

Door het laten plaatsen van een kraan op het keukeneiland, kun je extra spoelruimte creëren. Hier heb je veel ruimte om af te wassen na het eten. Je kunt er bijvoorbeeld nog een extra kraan laten installeren voor gemak, of je kunt hier de vaatwasser onder plaatsen voor meer vrije ruimte.

Eten aan keukeneiland

Een keukeneiland kan ook perfect dienen als extra eetruimte. Laat wat ruimte vrij onder het keukeneiland en je kunt er leuke en bijpassende krukken aanschuiven. Ideaal voor een snelle hap in de keuken of voor de afwisseling. Je kunt het keukeneiland hiervoor zo groot maken als jij dat wil. Als je vaak een groot gezelschap in huis hebt, kun je het keukenblad voorbij het keukeneiland laten gaan. Hierdoor kunnen extra veel mensen aanschuiven op een kruk en kunnen zij allemaal in de keuken genieten van een live kookshow!

Lees ook  De waarde van beveiliging: hoe kun je dit verhogen?

Ben jij nu volledig geïnspireerd geraakt? Bekijk dan hier de mogelijkheden voor keukens in Limburg!