gear

“Hey Google” hoeft binnenkort niet meer!

Google voice assistent
Diederik Landers
13 juli 2022

Inmiddels kennen wij hem allemaal en hebben de meeste van ons er wel een keertje een gebruikt. De Google voice assistent. Om zo’n voice assistent te activeren zeg je: “hey Google” gevolgd door een commando zoals: “ik wil groenten bestellen”. Dat werkt sommige mensen een beetje op de zenuwen en ergens is dat ook wel te begrijpen! Nou, dat weten ze bij Google dus ook. Tijd voor een gepaste oplossing dus!

Quick commands

Quick commands zijn de nieuwste feature die je smarthome nog gebruiksvriendelijker maakt. Quick phrases zorgen ervoor dat je dus de stap “hey Google” zeggen over kunt slaan voor veelvoorkomende commando’s zoals: "Hoe laat is het?" of "Doe de lichten aan", meldt 9to5Google. De functie moet nog officieel worden aangekondigd, en het is onduidelijk wanneer het zou kunnen lanceren of welke apparaten het precies zouden kunnen ondersteunen.

Guacamole of toch Salsa’s?

Intern werd de functie die opdook in april "Guacamole" genoemd, een codenaam voor het project. Destijds werd het "Voice shortcuts" genoemd. De mogelijkheid om die shortcuts te implementeren leken eerst beperkt voor primaire functies zoals aan/uit schakelen en alarmen of timers zetten. Maar sinds kort heeft 9to5Google ontdekt dat de shortcuts ook voor meerdere dingen toepasbaar is. Nu dus "quickphrases" in plaats van shortcuts, bij Google noemen ze die quick commands "Salsa's"! Geen project Guacamole meer, maar project Salsa’s dujs!

Het word daarmee mogelijk om een breder scala aan commando’s uit te laten voeren door Google voice assistent zonder dat je “hey Google” hoeft te zeggen!

Lees ook  De voordelen van een interieurbouwer voor je winkelinterieur

Bestond dit niet al?

Een vrgelijkbare functie werd in 2019 al eens uitgerold voor de Nest-smart speakers en displays van Google. Daar kon je toen al alarmen mee uitschakelen zonder eerst een wekcommando uit te voeren of een werkwoord te zeggen. Quick phrases breidt deze functies verder uit om dat mogelijk te maken voor meer commando’s en snelle taakjes.

Integratie

Zoals we dat van de meeste grote tech bedrijven wel gewend zijn worden aankondigingen al vroeg gedaan. Dat doen ze meestal om te testen hoe je markt erop reageert. Deze functie is echter al ver met zijn ontwikkeling. Google moet wel nog veel werk verzetten als ze willen vermijden dat andere geluiden of op commando lijkende zinnen de Google assistent activeren wanneer het niet voor Google bedoeld is. Helaas weten de meeste van ons ook, hoe irritant dat kan zijn! De kans is natuurlijk wel aanwezig dat door werkzinnen te implementeren  je de mogelijkheid vergroot om dergelijke problemen te doen ontstaan.