leisure

Beste wijn voor bij tapas

tapas wijn
Diederik Landers
12 januari 2024

Tapas, typisch Spaanse hapjes die als aperitief of in veelvoud als hoofdgerecht gegeten kunnen worden. Bij het eten van tapas kan een glaasje wijn natuurlijk niet ontbreken, maar welke wijn past het beste bij al die verschillende smaken? Het zijn Spaanse hapjes, dus een Spaanse wijn ligt wel voor de hand, maar welke specifiek het beste bij de tapas past, lees je hier.

Vlees

Net als bij vleesgerechten passen robuuste rode wijnen zoals Tempranillo, Rioja of een Ribera del Duero het beste bij vleestapas. Een karakteristieke, rode wijn is de perfecte aanvulling op de volle smaken van hartige vleesgerechten. De tonen en het smaakprofiel van een rode wijn zijn intens en persoonlijk. Het uitkiezen van de juiste wijn kan daarom lastig zijn. Het is altijd goed om advies te vragen in een slijterij, zo ben je zeker van de juiste keuze!

Vis- en zeevruchten

Tapas met vis- en zeevruchten zijn vaak subtiel in smaak en mogen niet overheerst worden door de gekozen wijn. Een witte wijn is vaak fris en licht, wat perfect past bij de smaken van vis- en zeevruchtentapas. Veel gekozen witte wijnen zijn de Albariño of Verdejo, vanwege de subtiele en frisse smaken. Een mousserende wijn kan ook een mooie aanvulling zijn op mosselen of oesters.

Kaas

Rode wijn, ook wel bekend als vino tinto in het Spaans, past het beste bij kaastapas. Kies voor een medium tot volle rode wijn, om de smaken van de verschillende kazen optimaal te benadrukken. Wijnen als Garnacha, ook wel bekend als Grenache, of Crianza staan bekend om de rijke maar toch fruitige smaken. Perfect om te serveren bij kaastapas!

Lees ook  Retro Freak Console

Vegetarisch

In de meeste vegetarische tapas worden veel groenten verwerkt. Groenten hebben geen overheersende smaak van zichzelf, de wijn moet daar goed op afgesteld worden. Een lichte rode wijn of fruitige witte wijn complementeert de groenten en de subtiele smaken, zonder te overheersen. In restaurants wordt vaak een jonge Tempranillo of fruitige Verdejo geserveerd bij groentegerechten en groentetapas.

Natuurlijk kun je zelf kiezen voor de wijn die jij het lekkerste vindt of er het beste bij vindt passen. Als je het echt niet weet, kun je in een restaurant altijd vragen om aanbevelingen. De werknemers kennen de producten en tapas het beste en weten precies welke wijnen ze in het assortiment hebben.

Gemengd

De kans is groot dat een variatie aan tapas geserveerd wordt, vlees-, vis- kaas- en vegetarische tapas. Bij elke hap een andere wijn kan een beetje overdreven zijn. De kunst is om een wijn te kiezen die bij alle verschillende smaken past. De wijn mag de subtiele smaak van de vistapas niet overheersen, maar ook niet wegvallen tegen de volle smaken van de vleestapas. De perfecte wijn voor diverse tapas is rosé wijn, vanwege de veelzijdigheid van de smaak.

Organiseer zelf een tapasavondje op een heerlijke zomeravond en geniet van hapjes en de juiste wijn onder de avondzon. Perfecte timing om je buitenruimte een make-over te geven en een nieuwe stijlvolle inrichting uit te zoeken.