koopgidsen

Beste draadloze WiFi routers 2017

De beste rraadloze wifi router 2017 - Netgear Nighthawk AC1900 R7000
Diederik Landers
2 maart 2017

[su_spoiler title="» Laatste update: 05-03-2017.  Klik om alle revisies te bekijken." style="simple" open="no"]

05-03-2017. Uitleg omtrent routers en gamen toegevoegd.

03-03-2017. Beste routers voor Ziggo gebruikers toegevoegd.

02-03-2017. Apple Airport Expres verwijdert en vervangen door Apple Airport Extreme vanwege superieure snelheid.

[/su_spoiler]


Het uitzoeken van de beste wifi router die op jouw situatie en wensen aansluit kan een lastige opgave zijn gezien er wel oneindig veel mogelijkheden lijken te zijn. Met het toenemend aantal gadgets, apparaten en smartphones op het thuisnetwerk is het vandaag de dag noodzaak om een degelijke router in huis te hebben die beschikt over de nieuwste technologie zodat er maximale prestaties worden behaald op het gebied van connectiviteit. Daarbij is het voor de wat minder technisch aangelegde huishoudens van belang dat de routers gebruiksvriendelijk zijn qua interface. Voor de doorgewinterde downloader is het belangrijk dat de router de hoogst mogelijke snelheden aankan, zowel bij intensief uploaden en downloaden.

Het is alleen lastig om een geschikte draadloze wifi router te vinden die voldoet aan jouw (thuis)situatie. De keuze is namelijk enorm en de technische uitleg bij de routers helpt meestal ook niet. Om jou te helpen en vooral keuzestress te verminderen hebben we daarom een selectie gemaakt voor de beste all round router en budget router. De upgrade router voor als je op dit moment een prima router hebt maar net dat beetje meer wilt, en een stijlvolle router die mooi bij het interieur past. Voor huishoudens met voornamelijk Apple apparaten is de router van Apple zelf een goede oplossing omdat deze moeiteloos samenwerkt met andere iOS apparaten. Speciaal voor lezers met Ziggo aansluitingen hebben we ook een selectie gemaakt.

Inhoudsopgave. Navigeer snel naar:

Betrouwbare bronnen

De keuzes die we in deze koopgids presenteren zijn voortgekomen uit nauwkeurig uitzoekwerk op basis van de laatste ontwikkelingen. Om onze bevindingen te verifiëren hebben we talloze Youtube reviews bekeken, blogs gelezen, uren fact-checking gedaan, de nodige handleidingen doorgelezen en interfaces getest. Ook hebben we internationale experts gevolgd en webshops in de gaten gehouden om naar overeenkomsten te kijken tussen de reviews van experts en de meest verkochte routers. We hopen je op deze manier gerust te stellen en te helpen bij het kiezen van een router die aansluit bij jouw wensen.

Deze koopgids zal doorlopend bijgehouden worden zodat altijd de laatste, nieuwe draadloze routers opgenomen worden.

Voor wie deze koopgids is bedoeld

Als je aan het oriënteren bent naar een nieuwe router omdat je bijvoorbeeld merkt dat je niet overal in huis even goed bereik hebt of dat de verbinding soms wegvalt, dan kan deze gids wellicht oplossing bieden. Alle draadloze routers die we in deze gids bespreken zijn van de nieuwste generatie routers en beschikken daarom over snellere processoren, meer intern geheugen en betere antennes. Samengevoegd zorgt deze hardware voor een beter bereik, ook als de apparaten op het netwerk zelf iets ouder zijn. De ingang van de internetverbinding wordt vanaf de router met een sterk signaal verdeelt.

Als je op dit moment over een router beschikt en tevreden bent over de prestaties, maar interesse hebt naar wat geavanceerdere functies zoals VPN servers of backups, dan is de upgrade keuze interessant om naar te kijken.

Tri-band routers hebben we in deze gids achterwege gelaten omdat dergelijke routers gewoonweg te overbodig zijn voor de meeste gebruikers. Op dit moment zijn routers die Tri-band ondersteunen erg duur en het gaat nog minstens een paar jaar duren voordat apparaten overweg kunnen met een Tri-band frequentie.

Ook hebben we routers zoals de Asus AC5300 niet opgenomen omdat er op dit moment nog geen systemen zijn die overweg kunnen met de snelheden die deze routers kunnen bieden. Dit type routers zijn wel van de hoogste standaard maar daarom ook aan de prijzige kant. Je betaalt dan dus eigenlijk voor een router waar je (nog) niets mee kunt doen. Zodra we zien dat deze routers wel overweg kunnen met de meeste apparaten zullen wij deze opnemen in de gids.

Beste draadloze routers 2017 - overzicht

Onderstaand vind je het overzicht van alle draadloze wifi routers die we in deze koopgids bespreken. Deze draadloze routers zijn op dit moment (2017) te koop en verdienen een plekje op deze lijst omdat deze apparaten sterk uitblinken in bijvoorbeeld prestaties, looks of gebruiksvriendelijkheid.

[table id=1 /]

Beste draadloze router 2017 prijs-kwaliteit: Netgear Nighthawk AC1900 R7000

Netgear Nighthawk AC1900 R7000 draadloze router

De Netgear Nighthawk AC1900 R7000 router maakt gebruik van Beamforming+-technologie, waardoor het WiFi signaal nauwkeuriger op de ontvangende apparaten wordt gericht. Deze technologie zorgt ervoor dat het bereik groter en tevens stabieler is. Er is merkbaar verschil in de downloadsnelheid die vrijwel altijd even snel blijft.  Omdat Beamforming+ met meerdere apparaten tegelijk kan omgaan is de Netgear Nighthawk uitermate geschikt voor huishoudens waar meerdere apparaten tegelijk gebruik willen maken van WiFi.

De Netgear Nighthawk beschikt ook over Quality of Service. Dit is een techniek die prioriteit toekent aan bepaalde services die baat hebben bij een constante snelheid zoals bijvoorbeeld Full HD Netflix streams en online gaming. Een extra pluspunt is het moeiteloos opzetten van een FTP server, zodat je al jouw legaal gekochte films ook digitaal kunt benaderen. Extra features zijn onder andere OpenVPN, OpenDNS, parental control en ook het communiceren met een NAS is geen issue.

Installatie en interface

De installatie is simpelweg plug-en-play. Vervolgens navigeer je in de browser naar het standaard IP-adres (192.168.1.1) waar een wizard je vervolgens door het installatieproces begeleidt.

Sinds 2011 hebben alle Netgear routers dezelfde firmware en daarom ook dezelfde (web) interface. Dat deze interface daarom trekjes heeft uit 2011 is gelijk te merken want hier mag heel eerlijk ondertussen wel wat aan veranderd worden naar de standaard van 2017, maar goed. Het beginscherm geeft op hoofdlijnen de topics weer, maar op het moment dat je iets dieper de interface in wilt is het is bijvoorbeeld niet altijd even duidelijk waar bepaalde instellingen te vinden zijn.

Maar Netgear heeft gelukkig ook de Netgear Genie toepassing. Deze app is beschikbaar voor Windows, Mac OS, IOS en Android en geeft je de mogelijkheid om alle reguliere functies eenvoudig in te stellen. Voor de wat geavanceerdere functies zoals port forwarding moet je echter nog wel in de webinterface zijn.

Netgear Genie draadloze router interface

Netgear Genie interface voor routers

Netgear Genie draadloze router interface

Netgear Genie interface

Standaard worden er 3 antennes, een netwerkkabel, een starters guide en een adapter meegeleverd.

» De Netgear Nighthawk AC1900 R7000 kost €139,- en is te bestellen op coolblue.nl

Specificaties

 • WiFi snelheid 2,4 GHz: 600 Mbit/s
 • WiFi snelheid 5 GHz: 1.300 Mbps
 • Wifi band: dual-band
 • Wifi standaard: AC, N, G
 • Beveiliging: WPA2, WPA
 • Formaat: groot! 28 x 18 x 5 cm
 • Ethernetpoorten: 4
 • QoS ondersteuning: Ja

[su_box title="Goed en kan beter" style="default" radius="1"]
✔ - Erg goede 5GHz prestaties
✔ - Ontwerp ziet eruit als een gevechtsvliegtuig
✔ - Heeft meer functies dan andere routes in dezelfde prijsklasse
✔ - Beamforming+ is fijne technologie die merkbaar verschil maakt
✘ - Het formaat is nogal... fors. Geen probleem als je 'm achter een gordijn kunt verstoppen
[/su_box]


Beste draadloze router 2017 tweede keus: Asus RT-AC88U

Asus RT-AC88U draadloze wifi router voorkant

De Asus RT-AC88u is gemaakt om te presteren. Dat is te zien in de snelheidsprestaties alsook de bouwkwaliteit en hardware features. Maar daar betaal je ook voor, en dat is de reden dat deze draadloze router als tweede beste is gekozen.

De Asus RT-ACC88u kan snelheden behalen van 2167 Mbps en is daarmee een van de snelste routers, mits de apparaten dan ook 5 GHz ondersteunen. De router beschikt over 8 netwerkpoorten en heeft fijne software features zoals AiCloud, waarmee je makkelijk toegang kunt krijgen tot je eigen thuisnetwerk. De Asus RT-AC88u herkent MAC OS en maakt het daarmee extra makkelijk om Time Machine updates in te stellen waardoor je moeiteloos automatische back-ups kunt maken naar een externe harde schijf. AiProtection zorgt voor een kwalitatieve netwerkbeveiling en WTFast zorgt voor lage pingtijden tijdens het gamen.

Interface & installatie

De web interface is erg makkelijk te gebruiken zorgt voor een snelle configuratie van de router. Na de router van stroom te voorzien bezoek je het default adres, doorloop je een aantal stappen voor onder andere het instellen van het wachtwoord en je be nt klaar. Vervolgens gebruik je overzichtelijke interface om de router te managen.

Omdat de Asus RT-AC88u over nogal wat features beschikt mag je verwachten dat deze anno 2017 goed te configureren zijn. En dat weet Asus goed te doen. De interface is makkelijk te navigeren en alle belangrijke features zijn zonder problemen in te stellen.

Asus router interface

Asus router interface

Standaard wordt een adapter, netwerkkabel en handleiding meegeleverd.

» Op coolblue.nl is de Asus RT-AC88u te bestellen voor €299,-

Specificaties

 • WiFi snelheid 2,4 GHz: 1.000 Mbit/s
 • WiFi snelheid 5 GHz: 2.167 Mbps
 • Wifi band: dual-band
 • Wifi standaard: AC, N, G
 • Beveiliging: WPA2, WPA, WPA2-PSK, WEP
 • Formaat: 18 x 8 x 29 cm
 • Ethernetpoorten: 8
 • QoS ondersteuning: Ja

[su_box title="Goed en kan beter" style="default" radius="1"]
✔ - Met 2.167 Mbps een van de snelste routers op dit moment
✔ - Standaard Time Machine ondersteuning
✔ - Voldoende netwerkpoorten voor alle apparaten
✔ - Goede web interface waardoor configureren makkelijk is
✘ - Prijs is aan de hoge kant
[/su_box]


Beste budget keuze router (onder de 100 euro): TP-Link Archer C58

TP-Link Archer C58 - beste budget draadloze router - voorkant

De router van TP-link die we hebben uitgekozen als beste draadloze WiFi budget router is de Archer C58. Vrijwel alle experts zijn het er over eens dat deze router voor de doorsnee gebruiker meer dan voldoende is.

Met een snelheid van 450 Mbit / s over de 2,4 GHz frequentie en 867 Mbps over 5 GHz kun je met de Archer C58 zonder problemen tegelijkertijd HD series streamen en Youtube video's uploaden naar je subscribers. TP-Link heeft de router voorzien van een aantal handige software features zoals gebruikers rechten en de optie om websites te whitelisten of te blacklisten. Op deze manier kun je de jongere generatie beschermen tegen de wat minder fijne kant van het internet.

Qua uiterlijk ziet de TP-Link Archer C58 er wat 'goedkoop' uit. De bouwkwaliteit is eveneens aanzienlijk minder dan andere genoemde routers. Maar goed, even opletten bij het plaatsen en er is niets aan de hand.

Installatie en onderhoud via de TP-Link interface

De Archer C58 is zonder technische kennis binnen enkele minuten volledig in te stellen. De handige Tether app zorgt voor makkelijke configuratie via een smartphone. Via een browser is vanzelfsprekend ook in te loggen op de webinterface, die minstens zo intuïtief is.

TP-Link web interface

Standaard wordt een adapter, netwerkkabel en handleiding meegeleverd.

» De TP-Link Archer C58 bestel je voor €39,- op routercenter.nl

Specificaties

 • WiFi snelheid 2,4 GHz: 450 Mbit/s
 • WiFi snelheid 5 GHz: 867 Mbps
 • Wifi band: dual-band
 • Wifi standaard: AC, N, G
 • Beveiliging: WPA2, WPA, WPA2-PSK, WEP
 • Formaat: 22 x 14 x 3 cm
 • Ethernetpoorten: 4
 • QoS ondersteuning: Ja

[su_box title="Goed en kan beter" style="default" radius="1"]
✔ - Via de Tether app makkelijk te besturen met smartphone
✔ - Met een snelheid van bijna 1000 Mbps snel genoeg om meerdere apparaten tegelijk aan te kunnen
✘ - Lastig aan een muur te bevestigen omdat er geen schroefgaten aanwezig zijn
[/su_box]

Beste draadloze router upgrade keuze voor 2017 (onder de 100 euro): Netgear R6400

Netgear R6400 router

Als je op dit moment een router in huis hebt staan waar je qua signaalsterkte en bereik tevreden over bent, maar waar handige features aan ontbreken, dan is de Netgear R6400 een goede keuze om te upgraden.

De R6400 heeft een aantal fijne features zoals een PSK beveiligingssleutel, waarmee elke gebruiker op het netwerk zonder al teveel moeite kan inloggen. Beamforming is tevens aanwezig waardoor er een groot bereik in combinatie met een constant WiFi signaal doorheen de woning is. De Genie-app maakt het mogelijk de router in te stellen via een gebruiksvriendelijke interface.

Ook beschikt de Netgear R6400 router over Time Machine back-ups en iTunes streaming.

Installeren, gebruik en onderhoud

Zoals je kunt verwachten van Netgear heeft de R6400 een plug & play installatie procedure die maar enkele seconden in beslag neemt. Na de initiële opstart, waarin je een wachtwoord voor het thuisnetwerk kunt opgeven kun je gelijk alle apparaten verbinden zodat je tegen maximale snelheid kunt surfen.

De interface is van Netgear Genie en is via smartphone of desktop te installeren. Via de Genie app zijn de meest gebruikte instellingen in te zien en te managen. Voor de iets geavanceerdere settings moet je via de web interface inloggen, welke iets minder overzichtelijk is.

Lees ook  Jsouv landmark souvenirs

Netgear R6400 web interface

Netgear R6400 web interface

Standaard wordt een adapter, netwerkkabel en opstart gids meegeleverd.

» Voor de Netgear R6400 betaal je €99,- via coolblue.nl

Specificaties

 • WiFi snelheid 2,4 GHz: 450 Mbit/s
 • WiFi snelheid 5 GHz: 1.300 Mbps
 • Wifi band: dual-band
 • Wifi standaard: AC, N, G
 • Beveiliging: WPA, WPA2-PSK
 • Formaat: 19 x 19 x 6.5 cm
 • Ethernetpoorten: 4
 • QoS ondersteuning: Ja

[su_box title="Goed en kan beter" style="default" radius="1"]
✔ - Beamforming techniek levert stabiel signaal en groter bereik
✔ - De router is in te stellen via smartphone of tablet met gebruiksvriendelijke interface
✔ - OpenVPN mogelijkheid zorgt voor versleutelde verbinding naar het thuisnetwerk ongeacht de locatie
✘ - De hoge snelheid is alleen te behalen met devices die 5 GHz ondersteunen.
[/su_box]


Router met het grootste bereik: Ubiquiti Amplifi AFI-R

ubiquiti Amplifi AFI-R router

De beste manier om een een WiFi signaal dekking te geven over een grote oppervlakte is door middel van een ' mesh netwerk'. Een mesh netwerk maakt gebruik van een aantal extenders (of in dit geval mesh points zoals Ubiquiti ze noemt in de interface) om de dekking telkens een stukje uit te breiden. Elke extra antenne geeft ongeveer 30-35meter extra bereik. De Ubiquiti Amplifi AFI-R dekt met gemak een oppervlakte van 3.500 m2 zonder merkbaar signaalverlies.

Qua looks en formaat past de Ubiquiti Amplifi prima in elke woonkamer. Het is een kleine kubus met futuristisch scherm dat basisinformatie weergeeft zoals de upload en download snelheid van het netwerk.

Installeren, gebruik en onderhoud

De installatie van de router is zo simpel als het aansluiten op het lichtnet en de netwerk kabel inpluggen. Vervolgens is het mogelijk om via de Ubiquiti app in te loggen op de router en deze vervolgens in te stellen. De app detecteert de router automatisch en er zijn maar een beperkt aantal stappen nodig om de router klaar te maken voor gebruik. Over het algemeen is het mogelijk om binnen het kwartier gebruik te kunnen maken van het nieuwe netwerk.

Extra antennes toevoegen om mesh points te creëren gaat ook moeiteloos, gezien de Amplifi deze automatisch detecteert en een IP-adres toekent om zo de dekking uit te kunnen breiden. Omdat de router PSK (eenmalig wachtwoord instellen) ondersteunt kun je vervolgens moeiteloos verbinden met de uitgebreide antennes.

Ubiquiti AmpliFi AFi-R interface

Ubiquiti AmpliFi AFi-R interface Ubiquiti AmpliFi AFi-R interface

» De Ubiquiti Amplifi AFI-R kost €167,- en is te koop bij routercenter.nl. Extra stations om dekking uit te breiden kosten €149,- per stuk.

Specificaties

 • WiFi snelheid 2,4 GHz: 450 Mbit/s
 • WiFi snelheid 5 GHz: 1.300 Mbps
 • Wifi band: dual-band
 • Wifi standaard: AC, N, G
 • Beveiliging: WPA2, WPA2-PSK
 • Formaat: 5.4 x 24 x 5.7 cm
 • Ethernetpoorten: 4
 • QoS ondersteuning: Nee

[su_box title="Goed en kan beter" style="default" radius="1"]
✔ - De Mesh points zorgen ervoor dat je apparaten automatisch  met het sterkste signaal verbindingen als je door de ruimte beweegt
✔ - Fijne iOS app die instellen makkelijk maakt
✔ - Kwalitatieve antennes resulteren in sterk signaal
✘ - De antennes die nodig zijn om een groter oppervlak te dekken zijn standaard niet meegeleverd, waardoor de prijs nogal kan oplopen als je grotere oppervlaktes wilt dekken
[/su_box]


Beste draadloze router 2017 stijlvolle keuze: Netgear Orbi

Netgear Orbi router voorkant

Je inrichting in huis kan lichte storing opleveren tussen jouw apparaten en de router. Om dit tegen te gaan kun je er voor kiezen om je router in de huiskamer te zetten in plaats van in de kelder, maar dan moet de router er natuurlijk wel stijlvol uit zien. De Netgear Orbi is in dat geval een prima keuze.

De Netgear Orbi heeft een witte hoogglans afwerking en moderne vormen. Er is duidelijk aandacht besteed aan het ontwerp en de router past daarom perfect bij een moderne inrichting.

Qua performance presteert de Netgear Orbi naar verwachting en met 866 Mbps over 5Ghz frequentie kun je zonder problemen meerdere zware downloads op verschillende apparaten aanzetten. De Orbi is in te stellen via een app op je smartphone en de installatie is eenvoudig.

De Orbi is uit te breiden met een satelliet, waardoor de router ook ingezet kan worden voor een huis met meerdere verdiepingen en grote oppervlakte. De Orbi communiceert feilloos met de satelliet waardoor er geen vertragingen in de verbinding voorkomen.

Multi-room

De Netgear Orbi is gemaakt om grotere oppervlaktes te voorzien van een sterk WiFi signaal. Je kunt daarom meerdere Netgear Orbi units aanschaffen en met elkaar linken. De units communiceren vervolgens moeiteloos met elkaar waardoor het bereik van het signaal telkens met zo'n 30 meter wordt vergroot.

Eerste keer instellen via Netgear Genie interface

Net zoals bij de andere Netgear routers maakt de Orbi ook gebruik van de Genie app. De app is te installeren op Windows, Android en Mac OS en geeft je via je smartphone of PC toegang tot de meeste instellingen zodat je niet meer hoeft in te loggen via de webinterface op de browser.

Netgear orbi interface

Let op: de satelliet moet los gekocht worden.

Standaard wordt een adapter, netwerkkabel van 2 meter en opstart gids meegeleverd.

» De Netgear Orbi kost €259,- en is te koop op routercenter.nl

Specificaties

 • WiFi snelheid 2,4 GHz: 400 Mbit/s
 • WiFi snelheid 5 GHz: 866 Mbps
 • Wifi band: dual-band
 • Wifi standaard: AC, N, G
 • Beveiliging: WPA, WPA2-PSK, WPA-PSK, WEP
 • Formaat: 17 x 22 x 7 cm
 • Ethernetpoorten: 4
 • QoS ondersteuning: Ja

[su_box title="Goed en kan beter" style="default" radius="1"]
✔ - Beamforming techniek levert groot en stabiel bereik doorheen het huis
✔ - De router is in te stellen via de Orbi app
✘ - Design heeft bijgedragen aan een prijs die aan de iets te hoge kant is
[/su_box]


Beste draadloze router voor Apple devices: Airport Extreme ME918Z

Apple Airport Extreme draadloze router

Als je meerdere Apple apparaten in je bezit hebt en je wilt een kant en klare oplossing waarmee je binnen 5 minuten online bent, dan is de Airport Extreme van Apple eigenlijk de enige echt goede keuze.

Ontworpen door Apple zelf ziet de Airport Extreme er natuurlijk erg strak uit en past perfect binnen de huidige productlijn van Apple.

Buiten de looks om presteert de router naar verwachting, ook al betaal je tevens wordt het strakke design. De router niet een van de snelste in deze gids, maar het is alsnog de beste keuze puur vanwege het gebruiksgemak, mits je voornamelijk Apple producten op het netwerk wilt aansluiten. De router zoekt bijvoorbeeld zelf naar firmware updates en is eveneens in te stellen als access point binnen het netwerk. Time Machine backups zijn vanzelfsprekend zonder al teveel moeite in te stellen en kunnen bijvoorbeeld via de USB 3.0 poort naar een USB stick geschreven worden.

De router mist een aantal handige features die bij andere routers wel aanwezig zijn zoals OpenDNS, blacklist domeinen, QoS, OpenVPN en een tool om het verkeer te monitoren.

Installatie en gebruik

Apple heeft er voor gezorgd dat in ieder geval het aansluiten van Apple producten onderling echt moeiteloos verloopt. Alle apparaten met Mac OS of iOS vinden de router probleemloos en na autorisatie kun je direct het net op.

De Airport Extreme is te managen met de Airport Utility. Airport Utility geeft op een nette en overzichtelijke manier weer welke devices verbonden zijn en presenteert alleen de opties je echt nodig hebt. Dit is voor de gemiddelde gebruiker perfect, voor de wat ervaren gebruiker misschien iets minder fijn.

Apple airport extreme 2017 Airport Utility interface

Standaard wordt een adapter en handleiding meegeleverd.

» Op routercenter.nl is de Apple Airport Extreme te bestellen voor €194,-

Specificaties

 • WiFi snelheid 2,4 GHz: 300 Mbit/s
 • WiFi snelheid 5 GHz: 1.300 Mbps
 • Wifi band: dual-band
 • Wifi standaard: AC, N, G
 • Beveiliging: WPA, WPA2
 • Formaat: 9.7 x 9.7 x 16.7 cm
 • Ethernetpoorten: 3
 • QoS ondersteuning: Nee

[su_box title="Goed en kan beter" style="default" radius="1"]
✔ - Stijlvol uiterlijk en past daarom mooi op de plank
✔ - Erg makkelijk in te stellen binnen een Apple-huishouden
✔ - In te stellen via de intuitieve Airport Utility app voor iOS
✘ - Windows OS devices kunnen geen gebruik maken van HFS+ format
✘ - Verouderde hardware in vergelijking met andere routers
[/su_box]


Handig om te weten: tips en terminologie bij het kopen van een WiFi router

Wat is WiFi technologie en hoe werkt het precies?

WiFi maakt gebruik van radiogolven om netwerkcommunicatie tot stand te brengen. Er worden zogenaamde hotspots opgezet in de buurt van een router, waarop gebruikers zich kunnen aanmelden om vervolgens data te kunnen versturen en op te halen.

Wat is een access point van een draadloze router?

Dit is een apparaat dat alsware dient om verbinding tot stand te brengen tussen het draadloze netwerk en het bedrade netwerk.

Extra functionaliteiten bovenop de basis functies van een router

We hebben de meest belangrijke functies van draadloze routers in deze gids beschreven, maar het komt wellicht voor dat je randapparatuur hebt dat tegenwoordig ook via WiFi verbinding kan maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een WiFi thermostaat, printers, scanners en een NAS (netwerk opslag). In dat geval is het handig om te kijken of de router ook USB poorten heeft.

Wat is de beste router om te gamen?

Er is geen specifieke router die gemaakt is voor gamers. Als gamer wil je zo'n laag mogelijk ping (latency) en zo'n hoge mogelijk snelheid. Dat geldt natuurlijk voor vrijwel iedere gebruiker. De beste keuze is in onze optiek dus de Nighthawk AC1900 R7000 zoals we hierboven hebben beschreven. Als je een iets goedkopere variant wilt dan is de Netgear R6400 eveneens een prima keuze.

Wat is de beste router voor Ziggo abonnees?

De standaard Ziggo modems zijn voor veel gebruikers helaas net niet voldoende als het aankomt op functionaliteit. In dat geval is het handig om te kijken naar routers die net wat uitgebreider zijn om zo het maximale uit de verbinding te kunnen halen of randapparaat wel goed te kunnen aansluiten.

Ziggo levert verschillende pakketten, variërend in snelheid en met allerleir extra's. Omdat snelheid in dit geval het enige is dat beperkt kan worden door het moment raden we het volgende aan:

Ziggo Start router

Ziggo start is de basis aansluiting van Ziggo en is bedoeld voor huishoudens met regulier internet verbruik. Makkelijk om af en toe mail te checken en Spotify te streamen, maar zodra Netflix in hoge kwaliteit aangezet wordt zal de downloadsnelheid een belemmering vormen.

Voor Ziggo start abonnees (40 Mbps download / 4 Mbps upload) is de draadloze budget router TP-Link Archer C58 meer dan voldoende.

Ziggo Complete router

Ziggo compleet is de meest gebruikte aansluiting en is bedoeld voor intensief gebruik. Tegelijkertijd gamen, films streamen en muziek luisteren is met 150 Mbps download en 15 Mbps upload geen  probleem.

We raden een router aan die zowel 2.4 GHz als 5 GHz ondersteunt zodat alle apparten van nu en de toekomst gebruik kunnen maken van maximale snelheid. De Netgear Nighthawk AC1900 R7000 is voor dit gebruik prima geschikt.

Ziggo Max router

Met 300 Mbps download en 30 Mbps upload is het Ziggo Max abonnement een van de snelste internetaansluitingen van Nederland. Dergelijke snelheden zijn nodig om moeiteloos de hoogste kwaliteit (4k films bijvoorbeeld) te streamen zonder haperingen.

In principe ook voor deze snelheden de Netgear Nighthawk AC1900 R7000 voldoende. Mocht je écht zeker willen zijn van de allerbeste prestaties dan is de Asus RT-AC88U de allerbeste keuze.

Dual-band routers anno 2017

Dual-band apparaten zijn draadloze routers die zowel 2.4 GHz als 5 GHz radiovolgen aankunnen. Vrijwel alle routers die op dit moment in 2017 gefabriceert worden ondersteunen Dual-band.

802.11n

Dit is de standaard die gebruikt wordt dat zowel 2.4 GHz alsook 5 GHz bereik aankan tot snelheden van 600 Mbps.

Tri-band routers

Een upgrade ten opzichte van de dual band routers zijn dan weer Tri-band routers die om kunnen gaan met drie verschillende golflengtes, waaronder altijd 2.4 GHz en 5GHz.

Wat is MIMO?

MIMO staat vor Multiple Input / Multiple Output. Er worden antennes tegelijkertijd ingezet die meerdere signalen versturen en opvangen wat resulteert in een stabieler signaal.

Quality of Service

QoS is een techniek dat het mogelijk maakt om prioriteit toe te kennen aan bepaalde netwerkservices. Sommige diensten zoals videostreamen en gamen hebben baat bij QoS.

Roaming

Het bereik van WiFi netwerken overlapt in veel gevallen. Roaming betekend het wisselen naar een WiFi netwerk met beter signaal terwijl er nog ee n actieve connectie is met het 'oudere netwerk'.

SSID

Service Set Identifier is de naam van het netwerk waarmee de draadloze router is ingesteld.

WPA

WPA staat voor WiFi Protected Access en is een beveiligingsprotocol voor draadloze netwerken. WPA is een betere versie en upgrade van het verouderde WEP protocol.

Conclusie

Als het aankomt op kwalitatief goede draadloze routers dan is de markt behoorlijk verzadigd in 2017. Het vinden van een router kan daarom lastig zijn omdat er altijd veel overlap is in features die je afhankelijk van de situatie nodig hebt of niet. Kijk daarom niet alleen naar de snelheid maar ook naar bijvoorbeeld extra USB poorten of het ondersteunen van features die verbindingen m et een NAS, scanner of printer makkelijker maken.

Hopelijk heeft deze lijst je geholpen bij het uitzoeken van de beste wifi router voor jouw situatie.