home & office

Gig-economie: kansen of bedreigingen?

multitasken gig-economie
wwadmin
17 juni 2024

De gig-economie is een groeiende trend onder de beroepsbevolking. Met name de jongere generatie, de late millennials en Gen z’ers, willen deelnemen aan de gig-economie.

Wat is een gig-economie

Een gig-economie betreft een arbeidsmarkt of economie waarbij tijdelijke, flexibele of parttime banen verkozen worden boven een vaste fulltime baan. De gig-economie is dus gebaseerd op tijdelijk werk, kortlopende projecten of specifieke opdrachten, die ook wel ‘gigs’ worden genoemd. De trend van de ‘gigs’ is niet zozeer nieuw, maar door de digitale ontwikkelingen kreeg de gig-economie een boost. Denk maar aan organisaties zoals Thuisbezorgd Uber waarbij je via je smartphone snel een bestelling kunt plaatsen en medewerkers ad-hoc worden ingezet.

Waar komt de gig-economie vandaan

Hoe de gig-economie is ontstaan, is niet precies duidelijk. Opvallend is wel, dat met name de jongere generatie steeds meer deze werkvormen nastreeft.

De jongere generatie heeft steeds meer moeite zich langdurig te concentreren en raakt snel verveeld en overprikkeld. Deze ‘klachten’ zijn grotendeels afkomstig van de hoeveelheid schermtijd, constante meldingen en bereikbaarheid en FOMO. Tevens speelt de druk om te moeten presteren die heb steeds meer wordt opgelegd, ook een belangrijke rol.

Voor deze doelgroep is de gig-economie zeer aantrekkelijk omdat het werk telkens uit kleine ‘gigs’ bestaat, net als de korte meldingen op hun telefoon.

Voordelen van de gig-economie

De gig-economie is in korte tijd flink populair geworden en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden! Hieronder volgen de meest voorkomende voordelen van deze betreffende arbeidsmarkt.

Flexibiliteit

Flexibiliteit is een groot voordeel van het werken in de gig-economie. Werknemers hebben de vrijheid om hun eigen schema te bepalen. Je kunt kiezen of je thuiswerkt, op locatie of elders. Deze flexibiliteit zorgt voor een betere balans tussen werk en privé omdat je het werk kunt aanpassen en indelen in je gezinsleven en hobby’s. Daarnaast bespaart het reizen naar werk zowel tijd als geld.

Werken bij mooi uitzicht

Een freelancer kan hierdoor niet alleen efficiënter werken, maar ook meer kwaliteit uit het leven halen!

Diversiteit

Ook op het gebied van diversiteit, kent de gig-economie voordelen. De gig-economie is gebaseerd op projecten of opdrachten. Hierdoor krijg je de kans om verschillende rollen bij aan te nemen bij deze projecten. Dit leidt tot het ontwikkelen van een breed scala aan vaardigheden. Daarbij maakt de afwisseling het werk interessant en wordt voorkomen dat je in een routine of sleur terechtkomt.

Direct resultaat

Anders dan bij het werken in loondienst, zie je vaak sneller resultaat in de gig-economie. Vaak word je betaald per project, opdracht of per uur(per ‘gig’). Dit leidt tot snellere betalingen in plaats van een maandelijks salaris. Daarbij kan dit directe resultaat bijdragen aan de motivatie. Wanneer je harder werkt (meer gigs-krijgt) krijg je ook meer betaald. Tevens is er bewezen dat het direct of sneller ontvangen van een beloning, ervoor zorgt dat je meer voldoening haalt uit je werk.

Lees ook  Badkamerinspiratie voor jou

Zelfstandigheid

Normaal beslist de werkgever of projecten of opdrachten worden aangekomen. Wanneer jij freelanced in de gig-economie, geniet je van meer zelfstandigheid. Je mag zelf beslissen of je projecten aanneemt of niet. Hierdoor ben je onafhankelijker en heb je meer controle over je carrière!

Netwerken

Door de diversiteit in opdrachten, klanten en taken die je dient uit te voeren, krijg je de kans om een professioneel netwerk op te bouwen. Een groter netwerk vergroot de toekomstkansen en leidt tot een verhoogde waarde van jouw organisatie op de markt!

Banentrends in de gig-economie

Is een kantoorbaan niks voor jou en wil je meer controle over je eigen baan? Start dan ook als ‘gigger’. Hieronder zijn enkele voorbeelden op welke manier jij kan toetreden tot de gig-economie!

Personaltrainer

Een gezonde levensstijl wordt steeds meer gestimuleerd. Daarbij spelen gezonde voeding en een passend sportritme een belangrijke rol. Als personal trainer kun je daarom prima deelnemen aan de gig-economie door voedingsadvies, fitness- en trainingssessies aan te bieden op freelancebasis. Dit kan online, maar ook offline in sportscholen, bij klanten thuis of in een eigen praktijk.

personal trainer freelance

Als freelance personal trainen worden inkomsten gegenereerd via individuele sessie of eventuele pakketten en/of aanbiedingen. Daarnaast kun je diensten uitbreiden door schema’s en planningen te verkopen of bepaalde (voedings)producten.

Cocktailworkshops

Unieke uitjes of activiteiten zijn in trek. Helemaal wanneer het zomer begint te worden gaan mensen weer de gekste dingen verzinnen. Op Getyourguide of SocialDeal vindt je vaak bijzondere activiteiten en uitjes voor tijdens je vakantie. Workshops worden steeds vaker gekozen. Dit is namelijk een leerzame en actieve manier om met vrienden of familie door te brengen.

Het geven van cocktailworkshops is een manier om toe te treden tot de gig-economie. Je kan je diensten aanbieden aan zowel particulieren als aan bedrijven waarbij je wordt ingehuurd op aanvraag. Inkomsten kunnen niet alleen worden gegenereerd door het geven van workshops, maar ook door het verkopen van cocktails of cocktailpakketten achteraf!

Gecharmeerd van de gig-economie en wil jij leren hoe jij een cocktail workshop kunt verzorgen in Limburg deze zomer? Klik dan hier!

Graphic designers

Een graphic designer ontwerpt de visuele identiteit van een merk, zoals een logo en huisstijl. Omdat een graphic designer meestal projectmatig werkt, worden tarieven per uur of per project berekend wat financieel voordeliger kan zijn.

Dierenoppas

Hoewel het niet als een serieuze baan klinkt, groeit de vraag naar een dierenoppas juist heel erg! Waar vroeger nog wel eens dieren naar een dierenhotel werden gebracht, gebeurt dat tegenwoordig niet meer. Een dierenoppas kun je per uur inhuren. De oppas verzorgt je huisdier en neemt ook nog even de tijd om met hem of haar te spelen, honden worden uiteraard ook uitgelaten. Hierdoor heb je één vast persoon die jouw huisdier de gewenste aandacht geeft in de periode dat jij weg bent.