home & office

Tips om je pannen langer te laten leven

zwarte pannen in gebruik tijdens het koken
Diederik Landers
18 juni 2024

Koken is meer dan alleen een routinematige bezigheid. Het is een kunst die het beste uit de ingrediënten naar boven haalt. De pannen die we gebruiken zijn net zo belangrijk als de ingrediënten zelf. Maar hoe zorg je ervoor dat je pannen zo lang mogelijk meegaan? Dit artikel geeft je een aantal tips om de levensduur van je kookgerei te verlengen.

Het kiezen van de juiste pannen

De keuze van het materiaal is belangrijk bij de aankoop van een nieuwe set. Gietijzer, roestvrij staal en non-stick materialen zijn de meest voorkomende pannen. Ze hebben elk specifieke eigenschappen die invloed hebben op hun duurzaamheid. Gietijzer is bijvoorbeeld zeer duurzaam en kan met goed onderhoud generaties lang meegaan. Roestvrij staal is bestendig tegen roest en gemakkelijk schoon te maken. Terwijl non-stick varianten ideaal zijn voor gezond koken met minder vet, maar gevoeliger zijn voor krassen en slijtage. Het is een veelvoorkomende misvatting dat duurdere pannen altijd beter zijn. Vaak betalen we meer voor merknamen dan voor de werkelijke prestaties van de pan. Zoek naar pannen die een goede balans bieden tussen prijs en kwaliteit. Let daarbij op recensies en garanties die kunnen wijzen op de duurzaamheid van het product. Houdt ook rekening met speciale kookpannen voor inductie. Anders moet je daarvoor een inductie adapterplaat gebruiken.

Het dagelijks gebruik van pannen

Een veelgemaakte fout is het gebruiken van een te hoge temperatuur. Dat kan vooral bij non-stick pannen snel leiden tot beschadigingen van de coating. Het is belangrijk om de hitte-instellingen aan te passen aan het type pan. Gietijzer en roestvrij staal kunnen hogere temperaturen aan dan non-stick pannen. Gebruik daarnaast geen metalen spatels of lepels in non-stick pannen. Deze kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak en de levensduur van de pan aanzienlijk verkorten. Kies in plaats daarvan voor houten of siliconen keukengerei. Die zijn zachter voor het oppervlak van je pannen.

Naast het culinaire voordeel kan het gebruik van olie of boter ook bijdragen aan de bescherming van het kookoppervlak. Een dunne laag vet kan helpen bij het behouden van de conditie van zowel gietijzeren als non-stick pannen. Bij gietijzer helpt het zelfs bij het opbouwen van een natuurlijke, beschermende laag. Die maakt de pan na verloop van tijd beter.

Lees ook  Ultieme gids: het samenstellen van de perfecte tapas plank

Onderhoud en schoonmaken

De manier waarop je je pannen schoonmaakt kan een sterke invloed hebben op hun levensduur. Voor non-stick pannen is het bijvoorbeeld raadzaam om harde schuursponsjes te vermijden en te kiezen voor zachte doeken. Gebruik mild afwasmiddel en vermijd het gebruik van de vaatwasser. Dat moet je vermijden omdat de chemicaliën gecombineerd met hoge temperaturen de coating kunnen aantasten. Voor non-stick pannen is het dus belangrijk om ze na elk gebruik zorgvuldig met de hand te wassen. Zo voorkom je de opbouw van voedselresten en bescherm je de antiaanbaklaag. Dat is ook belangrijk om te weten als je een eigen restaurant wilt openen. Weet daarnaast ook hoe je je eigen restaurant moet beginnen.

Gietijzer vereist weer een andere aanpak. Vermijd zeep waar mogelijk om de natuurlijke oliën die zich opbouwen niet te verwijderen. Na het wassen is het nodig om gietijzer goed te drogen en licht in te oliën om roest te voorkomen. Roestvrij staal is gemakkelijker in onderhoud en kan meestal in de vaatwasser. Voor handwas gebruik je best een spons met een mild schuurmiddel. Dat doe je om waterplekken en voedselresten effectief te verwijderen zonder krassen te maken. Weet natuurlijk wel dat je geen hete pan in koud water moet stoppen. Dat kan grote krommingen in de pan veroorzaken en de hele pan beschadigen. Daarna is de pan vrijwel onbruikbaar aangezien de warmte niet meer evenredig verdeeld kan worden over het gehele oppervlak.

Nu weet je hoe je jouw pannen het langste mee kan laten gaan. Je weet waardoor pannen vaak snel op zijn en wat je moet vermijden. Je weet nu ook hoe je het wel moet doen. Geniet nu langer van je pannen door bovenstaande tips te blijven gebruiken. Als je dit interessant vond om te lezen, lees dan ook natuurlijke oplossingen voor ongediertebestrijding in en rondom het huis.