home & office

Altijd en overal veilig werken

Veilig werken
Diederik Landers
21 november 2022

Het is belangrijk dat jouw werkplek gezond en veilig is, maar hoe ziet zo’n werkplek eruit en wat heb je nodig voor een veilige en gezonde werkplek? Misschien moeten er wel digital audits komen om het werken veiliger te maken.

Zowel de werknemer als de werkgever heeft een groot belang bij goede arbeidsomstandigheden. Er is geen enkel bedrijf zonder risico’s. Als ondernemer wil je zo weinig mogelijk verzuim en ziekte op je werk en daarom moet je zorgen dat er tijdens het werk geen ongevallen of gezondheidsklachten ontstaan. Het is daarom altijd goed om even alle risico’s binnen de onderneming in kaart te brengen. Dit kun je bijvoorbeeld doen via artikel 5 van de Arbowet. In dit artikel staat dat het verplicht is om aandacht te besteden aan een “inrichting van een veilige werkplek”, maar wat bedoelen ze hier precies mee? Dat ga ik je nu uitleggen.

Het belang

De meeste mensen brengen maar liefst een derde van hun tijd door op het werk. Omdat je daar zoveel tijd bent, is het enorm belangrijk.

Fysieke factoren voor veilig werken

Allereerst moet een werkplek voldoende armslag bieden om alle taken uit te kunnen voeren. Ook is het van belang om te zorgen voor voldoende (dag) licht. Naast het daglicht zijn er ook nog allemaal verschillende criteria voor temperatuur, geluid en ventilatie. Deze criteria vallen onder het kopje “fysieke factoren”.

Andere factoren

Naast de fysieke factoren heb je ook nog andere richtlijnen voor bijvoorbeeld de beschikbare vierkante meters per persoon, de werkapparatuur, het meubilair moet aan bepaalde criteria voldoen en het daglicht. Daarnaast moet er ook nog de mogelijkheid zijn om te staan of te zitten en de werkhoogte. Voor deze zaken is er een bepaalde term, namelijk een ergonomische werkplek. Iedere plek heeft zijn risico’s. Een magazijn heeft bijvoorbeeld andere risico’s als een kantoor. Ik ga je even een kort lijstje geven waar je aan moet denken:

  • De werkplaatsnormen
  • Zaken rondom aanrijdgevaar
  • Alleen werken
  • Ergonomie van de werkplek
  • Werken in speciale ruimtes
  • Werken op een hogere hoogte
  • Zaken rondom werken op kantoor
Lees ook  Meest verkochte management boeken afgelopen 10 jaar

Dit waren ze dan, zaken waar aan gehouden moet worden. Let hier altijd goed op! Zowel als werkgever en werknemer.

Lees ook: woning verkopen in Maastricht en over het schoonmaken van je computerscherm.