home & office

Computerscherm schoonmaken? Zo doe je dat!

computerscherm schoonmaken
Diederik Landers
20 juli 2022

Een schone en hygiënische werkplek is natuurlijk belangrijk. Niemand wil werken achter een bureau waar het vies is. Een opgeruimde, schone werkplek en de juiste werkplekinrichting zorgt ervoor dat je jezelf beter kunt focussen op het werk dat moet worden verricht. Als je iedere dag achter de computer zit, is het natuurlijk wel zo fijn om het computerscherm schoon te maken. Zeker als dit iets is waar je het grootste gedeelte van de dag naar kijkt, is een schoon scherm geen overbodige luxe. Maar een computerscherm schoonmaken, hoe kun je dat nu het beste doen? Wij vertellen er meer over! 

Stappenplan computerscherm schoonmaken

Er zijn veel verschillende schermen van verschillende apparaten. Het is belangrijk om te beseffen dat ieder scherm op een andere manier schoongemaakt moet worden. Zo vraagt een Tv-scherm een andere aanpak dan een scherm van een MacBook, waar een speciale coating op zit die niet tegen producten met alcohol kan. Het stappenplan hieronder geldt voor een computerscherm schoonmaken.

De juiste middelen

Bij het schoonmaken van het kantoor hoort natuurlijk ook het schoonmaken van het computerscherm. Met het schoonmaken van een computerscherm is het belangrijk om een microvezel doek te gebruiken. Als je een te grove doek gebruikt, kan dit voor krassen of beschadigingen aan het scherm zorgen en dat is natuurlijk zonde. Je kunt wat desinfectiemiddel op de microvezeldoek sprayen, maar let op dat je er niet té veel van gebruikt. Het scherm mag namelijk niet te nat worden. Spray ook nooit desinfectiemiddel rechtstreeks op het beeldscherm! Er mag namelijk geen vocht in de openingen van het beeldscherm druppelen. Dit kan de onderdelen aantasten waardoor het beeldscherm niet meer werkt.

Lees ook  Hoe werkplekinrichting het welzijn van je werknemers beïnvloedt

Afsluiten van stroom

Als je op een veilige manier het computerscherm schoon wilt maken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het beeldscherm niet is aangesloten op stroom. Vocht en stroom gaan namelijk niet samen! Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als dit toch met elkaar in aanraking komt. Het is dus het beste om de stekkers even uit het scherm te trekken en voorzichtig te zijn.

Naast het computerscherm schoonmaken is het natuurlijk ook belangrijk om de rest van de werkplek regelmatig met desinfectiemiddel en andere schoonmaakmiddelen te reinigen. Zo kun jij je werk op een schone en hygiënische plek uitvoeren.