rides

Zelf je auto personaliseren, zó doe je dat

zelf je auto personaliseren, zó doe je dat
Diederik Landers
22 april 2024

Je hebt eindelijk een eigen auto, maar je vindt dat er wat mist. Je mist wat meer persoonlijkheid in je bak of je wilt hem gewoon wat beter laten uitzien. Daarom kijken we in dit artikel naar manieren waarop je zelf je auto personaliseren kan. We beginnen bij de basis en gaan door tot geavanceerde aanpassingen. Daarbij geven we je instructies voor zowel het interieur als het exterieur van je voertuig.

Waarom zelf je auto personaliseren?

Het personaliseren van je auto heeft meerdere voordelen. Niet alleen maakt het je auto uniek maar het kan ook de verkoopwaarde verhogen als je kiest voor populaire aanpassingen. Verder kan het personaliseren van je auto de rijervaring verbeteren. Dat kan door verschillende manieren, bijvoorbeeld door een verhoogd comfort en een sterkere verbondenheid met je voertuig. Persoonlijke aanpassingen laten ook aan anderen zien wie je bent en wat je belangrijk vindt. Of het nu gaat om sportieve aanpassingen voor een dynamischer rijgedrag of luxe updates om comfort te verhogen. Elke aanpassing vertelt iets over de bestuurder.

Wat is er nodig om zelf je auto personaliseren mogelijk te maken?

Voordat je begint met het personaliseren van je auto is het nodig om de juiste gereedschappen en materialen bij de hand te hebben. Zo heb je kwalitatieve wrap nodig als je van plan bent om de kleur van je auto te veranderen door middel van wrap. Of heb je gespecialiseerde gereedschappen nodig voor het aanbrengen van interieur- en exterieurmodificaties. Ook heb je beschermende uitrusting nodig om jezelf veilig te houden tijdens het werk. Begin dus met een plan. Beslis welke onderdelen van je auto je wilt veranderen en onderzoek wat er mogelijk is binnen je budget. Stel prioriteiten voor de aanpassingen en overweeg om in fasen te werken om de kosten te spreiden. Neem extra benodigdheden zoals remmenreiniger of iets dergelijks mee in je budgettering. Dat helpt met het dekken van onvoorziene kosten. Over kosten gesproken; dit is een zeer prijzige hobby. Weet daarom ook hoe je je huis vloeiend kan verkopen om snel aan meer geld te komen voor de mooiste hobby die er is.

Handleiding voor het modificeren van je auto

Elke stap in het proces van personalisatie is belangrijk. Onderstaand zijn er een aantal mogelijke beginner modificaties uitgewerkt en toegelicht:

Mods voor een betere wegligging

Als je wilt dat je auto beter op de weg ligt dan kun je een aantal dingen doen. Het makkelijkste wat je kunt doen om wegligging te veranderen is het aanpassen van de banden en velgen. Door kwalitatieve banden en lichtgewicht velgen onder je auto te monteren heb je meer grip en minder roterende massa. Dat kan ervoor zorgen dat je meer uit je auto kan halen in de bochten. En dat zonder ‘echte’ modificaties te doen.

Daarnaast kun je kiezen om een schroefset te kopen. Die staan ook bekend onder de Engelse benaming ‘’coilover’’. Het heet een coilover omdat het een coil (veer) over een schokdemper in één is. Deze kunnen verschillen van simpele goedkopere schroefsets, tot volledig aanpasbare schroefsets. Erkende merken voor schroefsets zijn bijvoorbeeld KW, Koni, Bilstein en H&R.

Ook kun je er voor kiezen om alle rubbers te vervangen voor polyurethaan of voor metalen onderdelen zoals raceauto’s hebben. Dat laatste noemen ze ook wel ‘hardmounts’. Dat duidt op de minst mogelijke speling waardoor alle vibraties van alle onderdelen te voelen zijn. Hierdoor wordt een auto heel stijf en dus niet comfortabel. Weet dus dat al deze aanpassingen voor een beter rijgedrag in de meeste gevallen niet comfortabel zijn. Als je comfortabele opties wilt, kun je aan luchtvering denken.

Mods voor meer power

Als je een auto met een turbo hebt is het vrij gemakkelijk om meer vermogen te maken. Meer vermogen in turbowagens is makkelijk waar te maken door een ge-upgrade turbo, grotere intercooler en wellicht grotere injectoren te kopen. De mogelijkheden verschillen natuurlijk van motorblok tot motorblok. Doe daarom onderzoek naar je auto en de tuningmogelijkheden. Kijk ook welke ondersteunende modificaties nodig zijn om bij je gewenste vermogen uit te komen. Zo kun je vermijden de verkeerde onderdelen te kopen die vrij prijzig zijn in de meeste gevallen. Als je niet enorm veel vermogen wilt maken dan zijn een downpipe en een tune meestal al genoeg om je doelen te behalen en ben je relatief weinig geld kwijt.

Lees ook  Beste auto boeken

Interieur mods

Naast de buitenkant is het interieur van je auto ook een belangrijk aspect om te personaliseren. Dit is waar je de meeste tijd doorbrengt als bestuurder of passagier. Dus comfort en functionaliteit zijn onmisbaar. Zo is het aanpassen van je stoelbekleding een effectieve manier om het comfort en de uitstraling van je interieur te verbeteren. Kies materialen die lang meegaan en goed passen bij de rest van je interieur. Lederen bekleding biedt bijvoorbeeld comfort en een luxe uitstraling. Terwijl duurzamere synthetische materialen beter bestand zijn tegen slijtage.

Ook het vernieuwen van je dashboard kan je interieur moderniseren en technologisch up-to-date brengen. Denk aan het integreren van een nieuw touchscreen, betere connectiviteitsopties voor smartphones of zelfs digitale instrumentenpanelen.

Daarnaast leggen mensen vaak gepersonaliseerde items in de auto als tentoonstelling. Denk bijvoorbeeld aan een skateboard deck met een foto van de auto op de achterkant of hetzelfde maar dan in een telefoonhoesje ontwerpen. Vlaggen van bepaalde autocrews, -meets of merken op de hoedeplank worden ook vaak gebruikt. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is al gedaan in de autowereld. Dat is het leuke eraan. Niemand houdt je tegen en je kan er van maken wat je zelf wilt.

Exterieur mods

Als laatste hebben we natuurlijk de looks van de buitenkant van je auto. Je wilt zelf je auto personaliseren, maar weet vaak niet waar je moet beginnen. Mijn tip is, naast de velgen waar we het eerder over hadden, om eerst te kijken naar bumpers et cetera. Die komen namelijk meestal ongespoten aan of ze zijn meestal in goedkope primerlak gezet. Vooral als je je auto wilt laten spuiten of wrappen of iets dergelijks om de kleur te veranderen. Dan hoef je namelijk niet twee keer te betalen. Dan neem je de nieuwe bumpers en plaatwerk mee en laat je de oude onderdelen in de oude kleur.

Juridische overwegingen bij zelf je auto personaliseren

Voordat je begint met het aanpassen van je auto is het belangrijk om de lokale verkeerswetten te controleren. Sommige aanpassingen zoals te donker getinte ramen of bepaalde soorten verlichting kunnen illegaal zijn. Zorg ervoor dat al je aanpassingen voldoen aan de geldende regelgeving. Het zou namelijk jammer zijn als je alles koopt en aanpast om vervolgens niet de openbare weg op te mogen. Het is überhaupt handig om regelgeving te kennen rondom auto's. Dat kan ook handig zijn wanneer je in een ongeluk terecht komt. Dan weet je wat je moet weten bij een ongeluk.

Nu weet je waar je aan kan beginnen met zelf je auto personaliseren. Je kent een aantal handigheden en gebruikelijke acties. Weet wel dat de autowereld een erg dure hobby kan zijn en je er zo in kan verzuipen. Veel plezier en blijf vooral lekker gassen nu het nog mag en kan! Want voordat je het weet zitten we waarschijnlijk in elektrische leasebakken van dit moment.