home & office

Waarom elk kantoor een huisdier zou moeten hebben

kantoorhond
wwadmin
3 juli 2024

Het komt steeds vaker voor. Bedrijven hebben een huisdier op kantoor. Wist je dat het hebben van een huisdier op kantoor verschillende voordelen kan hebben voor je werknemers? Je leest er meer over in dit artikel.

honden

Werknemers ervaren meer werkplezier

Het is in eerste instantie moeilijk te geloven dan mensen efficiënter gaan werken in de aanwezigheid van een kantoorhond. De aandacht die het hondje opeist krijgt een directe focus van de werknemers. In de eerste weken is dit zeker het geval, maar zodra de nieuwigheid ervan af is blijkt het hondje juist onze productiviteit te verhogen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het kantoor regelmatig schoonhoud, zeker met een huisdier.

De aanwezigheid van een huisdier op de werkvloer verhoogt de werktevredenheid en waardering voor de werkgever. Dit resulteert in een hogere mate van efficiëntie. Op als organisatie deze productiviteitsverhogende voordelen te benutten, is het echter wel van belang dat de organisatiecultuur goed aansluit op de aanwezigheid van een hondje. Moderne en platte organisaties vormen een betere omgeving voor de kantoorhond, maar traditionele organisaties zijn nog niet klaar voor een huisdier over de vloer. Wil jij aangesloten zijn bij een vertrouwelijke dierenarts? Neem dan eens een kijkje bij dierenziekenhuis Eindhoven.

Mensen gaan beter samenwerken

Een kantoorhond heeft niet alleen invloed op de medewerkers, maar ook op het functioneren van groepen. De reden is volgens onderzoekers dat een hond impact heeft op onze baselines. De aanwezigheid van een hond stemt ons allemaal een tikkeltje vrolijker. Dit blijkt een kettingreactie te ontwikkelen in de pro sociaal gedrag van de werknemers. Als teamleden positief gehumeurd zijn, dan gedragen ze zich coöperatiever. Ook voelen ze zich comfortabeler in de groep en nemen ze daardoor een actievere en enthousiastere positie in. Er kan dus al een klein beetje helpen om een verschil te maken van het effectief samenwerken tussen medewerkers.

Lees ook  Marshall Stanmore draadloze speaker
werkstress

Minder stress

Huisdieren vormen een natuurlijk medicijn tegen stress. Uit meerdere studies blijkt dat de aanwezigheid van een huisdier meetbaar stress reduceert. Denk aan verlaging van de bloeddruk, minder fysieke activatie en een verlaagde aanwezigheid van het stresshormoon cortisol. Je bent dus minder overprikkeld.  Elke dierenliefhebber zal beamen dat een huisdier in huis al een goede investering is voor de mentale gezondheid. Op elke werkvloer, waar het stressniveau aanzienlijk hoog is, is het aanschaffen van een huisdier extra zinvol.

Minder absentie

Met de positieve effecten van een kantoorhond zoals werkplezier en stress is het zeker niet verrassend dat het aantal ziekmeldingen hierdoor afneemt. Werken wordt simpelweg leuker. Daarnaast is het bewezen dat je minder vaak ziek wordt. Huisdieren zijn goed tegen de immuniteit tegen ziekte verwekkers. Na het aaien van een hond neemt de afgifte van secretory immunoglobuline toe. Dit is een stof die een belangrijke rol vervult in ons immuunsysteem.

Klanten en toekomstige collega’s vinden het bedrijf leuker

De aanwezigheid van een kantoorhond komt niet enkel de organisatie ten goede, maar verbetert ook de uitstraling naar de buitenwereld. Een hondje maakt de organisatie vriendelijker en toegankelijker. Dit kan een voordeel zijn als je naar nieuwe werknemers op zoek bent.