motivatie

Top 10 boekentips over zelfontwikkeling

hand pakt zelfontwikkeling boek uit kast
Diederik Landers
14 juni 2022

De persoon die niet leest geen enkel voordeel heeft ten opzichte van de persoon die niet kán lezen.
Jezelf blijven ontwikkelen is enorm belangrijk en nuttig. De meest succesvolle mensen praktiseren zelfontwikkelingsboeken continu. Boeken lezen is één van de belangrijkste tips van bijna elk succesvol persoon. Of je nu nog op school zit, makelaar in Roermond bent, dokter of therapeut bent. Lezen bevorderd het cognitieve vermogen en vergroot je kennis. Het lezen van zelfontwikkelingsboeken bied je nieuwe perspectieven om naar het leven en alles om ons heen te kijken.

In deze blog hebben we de top 10 beste boeken over zelfontwikkeling aller tijden voor jou op een rijtje gezet! Deze must-reads zullen je verbazen en inspireren om het beste uit jezelf te halen!

Boeken tip 1. How to win friends and influence people – Dale Carnegie

How to Win Friends and Influence People van Dale Carnegie is een van de beste zelfontwikkelingsboeken aller tijden. Volgens Carnegie volgen successen over het algemeen diegenen die effectief kunnen communiceren. Dale Carnegie legt de nadruk op deze vaardigheden door je te laten inzien hoe je mensen kunt waarderen en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze zich gewaardeerd voelen.

Dit zelfhulpboek van Dale Carnegie wordt beschouwd als een van de beste zelfontwikkelingsboeken van de 20e eeuw en is een must-read voor mensen die introvert zijn of het moeilijk vinden om te communiceren met anderen. Door gewoon wat tijd te besteden aan het toepassen van deze tips, zou je in staat zijn om te begrijpen hoe je effectief gesprekken kunt voeren. Je zou je niet langer ongemakkelijk of nerveus voelen als je met mensen praat, omdat je verschillende ideeën hebt over hoe je een gesprek kunt beginnen en op gang kunt houden. De grondbeginselen van menselijke interacties zijn tijdloos en dat is de reden dat dit boek al meer dan zeventig jaar bestaat en nog steeds een bestseller is!

Boeken tip 2. Rich Dad, Poor Dad - Robert Kiyosaki

Kiyosaki behandelt de 'financiële basiskennis' die meestal niet aan bod komt op scholen. Rich Dad, Poor Dad vertelt over twee vaders. Een van hen worstelt zijn hele leven van loonstrookje naar loonstrookje en wordt door Kiyosaki "arme vader" genoemd, terwijl de andere een multimiljonair is die hij "rijke vader" noemt. Het idee achter het boek is dat terwijl rijke mensen geld voor zich laten werken, de arme arbeiders voor geld moeten werken.

De uitdrukkingen "rijk" en "arm" zijn door Kiyosaki gebruikt om het soort gedrag uit te leggen dat de voorkeur moet hebben om financiële vrijheid te verkrijgen. Hij stelt ook dat je jezelf niet moet beoordelen op je huidige staat van financiën of rijkdom. Als een van de beste zelfontwikkelingsboeken moedigt het je aan om geld te sparen en middelen te vergaren die uiteindelijk het inkomen kunnen vervangen dat je verdient met je werk.

Rich Dad, Poor Dad is een must-read boek voor het veranderen van iemands negatieve overtuigingen over geld of om te begrijpen hoe geld kan werken voor een individu. Rijke Pa, Arme Pa is ook heel inspirerend, omdat het een manier van leven schetst die de dromen van vrijheid en onafhankelijkheid kan verwezenlijken.

Boeken tip 3. The 7 Habits of Highly Effective People - Stephen R. Covey

Stephen R. Covey presenteert een geïntegreerde, holistische en op principes gerichte benadering voor het oplossen van professionele en persoonlijke problemen. Het boek bevat krachtige inzichten en onthult een pad om te leven met integriteit, eerlijkheid, dienstbaarheid, en menselijke waardigheid-principes. Dergelijke anekdotes geven de lezer zekerheid terwijl hij zich aanpast aan veranderingen en de kracht én wijsheid om gebruik te maken van de kansen die door die veranderingen kunnen ontstaan.

De '7 Habits of Highly Effective People' verwijzen naar de competenties van effectieve communicatie, persoonlijke ontwikkeling en succesvolle communicatie. Op geen enkel moment beweert Covey dat er een instant wonder kan worden verricht. Hij laat eerder zien dat met oefening, een geleidelijk proces van overgang ons de vereiste instrumenten kan geven om positieve en radicale veranderingen te maken. Covey laat ook zien hoe we onze filosofieën kunnen onderzoeken, de parameters die we voor onszelf stellen en hoe we met problemen kunnen omgaan. Je leert je meest oprechte, diepgewortelde en lange-termijn waarden kennen.

Covey zet een stapsgewijze aanpak uiteen om succesvol te zijn, terwijl hij aangeeft hoe je een manier van leven kunt leiden die gebaseerd is op integriteit, ethiek, gezond verstand en wijsheid. De wetten van succes die in The 7 Habits of Highly Effective People worden uiteengezet zijn universeel en van toepassing op verschillende gebieden van het leven. Het heeft al miljoenen mensen geholpen wat het een van de meest impactvolle zelfontwikkelingsboeken maakt van de 20e en 21e eeuw.

Boeken tip 4. The Road Less Traveled - M Scott Peck

Scott Peck brengt je een boek dat je gaat wakker schudden en geeft je een aantal openhartige lessen van het leven. De tijdloze lessen uit 'The Road Less Traveled' helpen bij het verkennen van de aard van liefdevolle relaties en leiden ons naar vrede en vervulling. Men leert ook hoe men afhankelijkheid van liefde kan onderscheiden en hoe men een gevoelige ouder kan zijn. Je zou ook leren hoe je je ware zelf kunt zijn.

The Road Less Travelled is een klassiek boek dat voor sommigen misschien een beetje serieus overkomt, maar het staat vol met levensveranderende en oog-openende inzichten. Dit is een gigant van de zelfhulpcanon waarvan wereldwijd meer dan zeven miljoen exemplaren zijn verkocht en die zelfs is doorgedrongen tot het publieke idioom. Kortom, zodra iemand toegeeft dat het leven moeilijk kan zijn, blijft dat feit geen groot gevolg meer. Verantwoordelijkheid aanvaarden zou je helpen bij het maken van betere keuzes in het leven.

Boeken tip 5. Nu of nooit – Dai Carter

Dai Carter neemt je mee de wereld in van de special forces. Maak je niet druk, je hoeft geen push-ups te doen. Het boek is door Carter geschreven om je inzicht te geven in welke mindset er nodig is om marinier of special forces operator te worden en hoe jij die technieken en de ervaringen van Dai zelf kunt gebruiken om je eigen mindset te trainen. Mindset is een belangrijke vaardigheid in het leven die voor meer doorzettingsvermogen en veerkracht zorgt op moeilijkere momenten. Het leert je tevens hoe je met zware emotionele gebeurtenissen kunt omgaan. Niet zoals een therapeut dat zou doen. Carter rijkt je eerder de handvaten aan om gebeurtenissen in je leven te kunnen relativeren en/of er met andere ogen naar te kunnen kijken.

Dai Carter gebruikt in dit boek zijn eigen ervaringen als special forces operator als rode draad in dit boek om een voorbeeld te kunnen houden naast de toepassingen ervan in je eigen leven. Een must-read voor mensen die willen leren hoe ze sterker in hun schoenen kunnen staan en willen ervaren wat ze kunnen bereiken met de juiste mindset. Een van de betere zelfontwikkelingsboeken die recentelijk zijn uitgebracht in Nederland

Lees ook  Olson Kundig Pole Pass retreat

Boeken tip 6. De zoektocht van de mens naar zingeving - Victor Frankl

Dit is toch wel een van de meest aangrijpende zelfontwikkelingsboeken ooit geschreven. De auteur, Viktor Frankl, was een hoogleraar psychologie en neurologie én overlever van de holocaust. Hij beschreef in zijn boek "De zoektocht van de mens naar zingeving" (Man’s search of meaning) een theorie voor het leven en de rol van “betekenis” daarin. Hij stelde dat, ondanks dat kwesties over leven en dood volstrekt willekeurig lijken. Iets waar we zelf geen invloed op hebben, het geloof in het feit dat het leven wél een doel of betekenis heeft, de mens de moed kan geven om te vechten voor hun overleving in de meest barre omstandigheden.

Man's Search for Meaning heeft generaties mensen gefascineerd met zijn gedetailleerde beschrijvingen van het leven van gevangenen in de vernietigingskampen van de Nazi's en zijn lessen met betrekking tot het spiritueel overleven. Frankl beweert ook dat men weliswaar het lijden niet kan vermijden, maar dat men wel kan kiezen op welke wijze men ermee omgaat, betekenis kan vinden en vervolgens met een hernieuwd doel verder kan gaan.

Victor Frankl helpt je de betekenis in te zien van het geven om iets of iemand. Het is een geweldig boek voor mensen die door psychologische pijn, financiële of emotionele problemen gaan en op zoek zijn naar betekenis en doel in zulke moeilijke tijden. Hoewel dit misschien geen troostende of gemakkelijke lectuur is, geeft het een aantal belangrijke en waardevolle lessen over het leven zelf.

Boeken tip 7: De kracht van positief denken – Norman Vincent Peale

In zijn boek geeft Dr. Peale 10 eenvoudige regels die kunnen helpen om zelfvertrouwen te winnen, 5 technieken om een nederlaag te overkomen, 3 magische geheimen voor daadkracht, en nog veel meer. Hij bewijst met “The Power of Positive Thinking”. Dat houding je kan helpen bij het veranderen van levens, om succesvol te worden, en bij het overwinnen van elk obstakel. Een van de beste zelfontwikkelingsboeken voor het verkrijgen van meer zelfvertrouwen dus!

De belangrijkste principes van De Kracht van Positief Denken zijn nog steeds actueel in de tijdsgeest van vandaag. Het is een verfrissend boek omdat het geen vage techniekjes en life-hack achtige content bevat. De Kracht van Positief Denken is een aanrader voor mensen van alle leeftijden, die zich druk maken over elke hindernis en vaak piekerend in bed liggen. Voor hen die zich veel zorgen maakt over dingen die eigenlijk niet te controleren zijn en voor iedereen die het gevoel heeft dat stress eerder de norm dan de uitzondering is! (Stress is niet normaal, het is zeer schadelijk voor je gezondheid en als het de overhand neemt in je leven is het écht dringend tijd voor actie). Nu weet je waar je kunt beginnen!

Boeken tip 8. Feel the Fear and Do It Anyway - Susan Jeffers

De meesten van ons hebben angsten over het een of ander. Susan Jeffers geeft je een kans om je angst voor eens en voor altijd te doorbreken. Met Feel the Fear and Do It Anyway leren lezers hoe ze van een slachtoffer naar een creator kunnen gaan. Het boek bevat een 10-stappen proces om negatief denken uit te schakelen. Het boek helpt om meer betekenis aan je leven te geven door je te helpen je angsten te overwinnen. Of je angst nu intern is, zoals hoogtevrees. Of je kampt met een externe angst zoals grote beslissingen nemen bijvoorbeeld: een woning in Limburg verkopen. (Ik zal niet te persoonlijk worden).

Susan Jeffers legt ook uit dat je niet alle oefeningen hoeft te doen om de voordelen van het lezen van dit boek te verkrijgen, zelfs een eenvoudige lezing zou al veel onthullen. Hoewel veel mensen zouden kunnen beweren dat sommige ideeën in Feel the Fear and Do It Anyway overbodig zijn, is het toch een must-read voor de mensen die op zoek zijn naar het herwinnen van hun zelfvertrouwen.

Boeken tip 9. Awaken the Giant Within - Anthony Robbins

Awaken the Giant Within van Tony Robbins wordt beschouwd als een van de beste zelfontwikkelingsboeken sinds tijden. Robbins heeft een aantal van de meest effectieve technieken en strategieën opgesomd voor het beheersen van iemands lichaam, emoties, relaties, financiën en leven met behulp van een stap-voor-stap programma. Het programma leert zelfmeesterschap waardoor een individu zijn of haar ware doel kan ontdekken en controle kan krijgen over hun leven.

Het boek van Tony Robbins is een van die zelfontwikkelingsboeken die je leven kunnen veranderen. Zulke juweeltjes zijn zeldzaam. Toepasbasbaar op elk individu. Dit is een overweldigende lectuur die je over jezelf leert en je ertoe aanzet om te veranderen, samen met het aanreiken van de nodige tools om dat te doen.

Boeken tip 10. Elementaire gewoontes – James Clear

Elementaire gewoontes is een gids voor het opbouwen van goede gewoonten en het doorbreken van slechte gewoonten. James Clear zegt dat al onze gewoonten een 4-stappen gewoonte lus volgen die bestaat uit: aansporing, verlangen, reactie en beloning. Hij legt praktische technieken uit om elke stap te "hacken" zodat we blijvende persoonlijke verandering kunnen bereiken.

Met één gewoonte per keer kun je resultaten in je leven en werk verbeteren. Door onproductieve gewoonten te laten varen en productieve gewoonten aan te leren, maak je kleine verschillen die tot groot succes leiden.