tech

Snel en eenvoudig de opbrengst van je zonnepanelen checken

Zonnepanelen plaatsen
Diederik Landers
19 december 2022

Zonnepanelen gaan tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank. Op het moment dat jij zonnepanelen op je dak hebt liggen, wil je natuurlijk weten hoeveel energie deze opbrengen. In de meeste gevallen kun je via een applicatie zien hoeveel jouw panelen hebben opgewekt. Het is aan te raden om dit af en toe te monitoren, omdat je zo kunt zien of er eventuele problemen zijn. In dit artikel ga ik je vertellen hoe je snel en eenvoudig de opbrengst van je zonnepanelen kunt checken!

Waarom de opbrengst van je zonnepanelen checken?

De voornaamste reden om de opbrengst van je zonnepanelen te checken, is omdat je zo precies weet wat de panelen opleveren. Maar zoals we net al kort hebben besproken, is het ook belangrijk om problemen vast te stellen. Wanneer jij de opbrengst regelmatig checkt en er wijkt een keer iets af. Dan weet je dat ergens iets mis gaat en kun je meteen op zoek gaan naar de oorzaak. Zie het monitoren als een vorm van onderhoud.

Het plaatsen van zonnepanelen doe je om je huis te verduurzamen. In deze blog lees je nog andere manieren hoe je je huis kunt verduurzamen.

Zonnepanelen monitoren

Je kunt zonnepanelen op verschillende manieren monitoren. Wanneer je zonnepanelen aanschaft, krijg je ook een omvormer die de opgewekte energie omzet in stroom. De makkelijkste manier om de opbrengst van je zonnepanelen te checken, is om op de omvormer te kijken. Ook kun je een weerstation kopen die je aan de omvormer kunt koppelen. Hierdoor hoef je niet iedere keer naar de meterkast te lopen.

Lees ook  ThumbsUp! Diamond whiskey glazen

Daarnaast zijn tegenwoordig bijna alle zonnepanelen gekoppeld aan het internet. Dit maakt het mogelijk om verschillende gegevens uit te lezen via een computer of een smartphone. Om dit te kunnen doen moet er een internet verbinden zijn tussen de omvormer en het modem in je huis. Via een app van de leverancier kun je deze gegevens heel makkelijk via je telefoon bekijken. Het enige wat je hoeft te doen is de app downloaden en je telefoon verbinden met de wifi. Als het goed is wordt de app meteen gekoppeld aan jouw omvormer. Zo kun je dus snel en eenvoudig de opbrengst van je zonnepanelen checken.

Nu weet je hoe je jouw zonnepanelen in bijvoorbeeld Elsloo kunt monitoren. Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook onze artikelen over de formule 1 van het luchtruim en over de nieuwste smartphones.