algemeen

Energie besparen? Zo doe je dat

Energie aanbieders vergelijken
Diederik Landers
16 februari 2023

Wil jij graag besparen op je energierekening, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Geen paniek, met deze tips kan iedereen energie besparen. Met een paar kleine aanpassingen in je dagelijkse routine kun je flink wat geld besparen op je jaarlijkse energierekening. En als je dan toch bezig bent, waarom zou je dan niet meteen energie aanbieders vergelijken om te zien of je niet te veel betaalt voor je energie?

Energie besparen - 8 Manieren

Schakel apparaten uit

Wist je dat je tot wel €75 per jaar kunt besparen door simpelweg je apparaten uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt? Veel elektrische apparaten blijven onnodig op stand-by staan. Door ze volledig uit te schakelen kun je flink besparen op je energierekening. Als je geen zin hebt om alle stekkers eruit te trekken, kun je ook een standby saver of smart plug overwegen. Hiermee kun je alle apparaten in één keer uitschakelen.

Dicht kieren en naden

Wanneer je de kieren en naden rond deuren en ramen dichtmaakt, bespaar je tot wel €140 per jaar. Je kunt hiervoor een professional inschakelen, maar je kunt het ook zelf doen met behulp van tochtstrips en ander materiaal dat je in de bouwmarkt kunt vinden.

Gebruik LED-verlichting

Led-lampen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Wanneer je al je oude lampen vervangt door led-lampen kun je tot wel €85 per jaar besparen. En dat terwijl led-lampen ook nog eens langer meegaan dan gewone lampen.

Verlaag de temperatuur van je was

Door je was op een lagere temperatuur te draaien bespaar je gemiddeld €20 per jaar. Daarnaast is het ook nog eens beter voor je kleding én voor het milieu.

Energie aanbieders vergelijken

Laat de wasdroger staan

De wasdroger is een grote energieverbruiker. Door je was op te hangen aan een wasrek of waslijn bespaar je tot wel €70 per jaar. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om je was buiten te drogen, maar als het even kan, is het zeker de moeite waard.

Lees ook  Zo houd jij je kantoorruimte schoon en opgeruimd 

Douche korter

Wist je dat je tot wel €100 per jaar kunt besparen door korter te douchen? Door je douchebeurt terug te brengen naar vier minuten, bespaar je niet alleen geld, maar ook water.

Kies voor een douche in plaats van een bad

Een bad nemen is heerlijk ontspannend, maar het kost ook veel energie. Door één keer per week te kiezen voor een douche in plaats van een bad kun je tot wel €20 per jaar besparen.

Let op je waterverbruik

In de keuken kun je ook flink besparen op je waterverbruik. Door bijvoorbeeld geen volle waterkoker te gebruiken, maar alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt, bespaar je al snel €15 per jaar. Ook kun je een goedkope gadget aanschaffen, een zogenaamde aerator, die je op de kraan kunt bevestigen. Dit zorgt ervoor dat er minder water uit de kraan stroomt, terwijl de kracht van de straal wel behouden blijft. Hierdoor kun je tot wel €30 per jaar besparen op je waterrekening.

Daarnaast is het belangrijk om bewust om te gaan met het gebruik van de vaatwasser. Zorg ervoor dat je de vaatwasser alleen laat draaien als hij helemaal vol is, om zo het waterverbruik te minimaliseren. Door het gebruik van de vaatwasser met één keer per week te verminderen, kun je tot wel €17 per jaar besparen op je waterrekening.

In de badkamer kun je ook flink besparen op je waterverbruik. Door bijvoorbeeld minder lang te douchen, kun je aanzienlijk besparen op je waterrekening. Houd je douchetijd bijvoorbeeld eens bij met een timer en probeer deze tijd steeds iets korter te maken. Zo kun je gemakkelijk tot wel €100 per jaar besparen.

Ook kun je ervoor kiezen om minder vaak een bad te nemen. Een bad gebruikt namelijk veel meer water dan een douche, gemiddeld zo'n 80 liter per keer. Door één bad per week te vervangen door een douche kun je tot wel €20 per jaar besparen op je waterrekening.

Lees hier hoe steden steeds duurzamer worden.