algemeen

Steden worden steeds duurzamer

groene daken steden
Diederik Landers
14 augustus 2023

Tegenwoordig zijn we steeds meer bezig met duurzaamheid en willen we samen verandering brengen om de woonomgevingen groener te maken. Dit is goed voor het milieu, maar ook voor ons zelf. Wij hebben namelijk ook profijt van het verduurzamen van onze woonomgeving in de stad. Wil je weten hoe je je eigen woning verduurzaamt? Klik dan hier. Lees in dit artikel meer over hoe steden steeds duurzamer worden.

Energie besparen met zonne-energie

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken op de daken van huizen. Zonne-energie is een bron van energie dat niet opraakt en daarom een duurzame optie is. Door zonnepanelen kun je energie besparen. Daarnaast stijgt de waarde van je woning met zonnepanelen, omdat het een toevoeging is aan het huis. Wil je weten hoe je de opbrengst van je zonnepanelen kunt checken? Lees dan dit artikel voor meer informatie.

Daken worden groen

Als er geen zonnepanelen op de daken liggen, dan zie je waarschijnlijk groene daken. En niet een geverfd dak, maar een dak vol met planten. Een groen dak is een groene keuze en geeft veel voordelen. Zo zorgt een groen dak voor verbetering van de luchtkwaliteit, doordat planten zuurstof afgeven en koolstofdioxide absorberen. Ook zorgen ze voor een goede isolatie, zijn ze bevorderend voor de biodiversiteit en beheren ze het regenwater. Als je van plan bent om een groen dak aan te leggen, raden we je aan om te controleren of je in aanmerking komt voor een subsidie. Lees meer over de subsidie op Sedum.

Spullen en kleding een tweede leven geven

Soms kan het zijn dat je na een tijdje spullen of kleding niet meer gebruikt, maar wat doe je hier dan wel mee? Vaak zijn ze nog in goede conditie, dus weggooien is zonde. Wat je tegenwoordig vaker ziet bij huizen is dat ze een boekenkast hebben waar ze boeken inleggen die je gratis kunt meenemen. Of een doos met gratis spullen of kleding die iedereen kan pakken als ze het nodig hebben. Er zijn ook meerdere tweedehandswinkels waar je zulke spullen kunt doneren. Zo hebben je spullen en kleding nog een tweede leven en heb je iemand blij gemaakt.

Lees ook  7 tips voor het werken met elektriciteit

Eigen voedsel verbouwen

Tegenwoordig zie je ze steeds meer: een moestuin. In een moestuin kun je je eigen voedsel verbouwen, zoals groenten en fruit. Interessant om je te verdiepen hoe bepaalde groenten en fruitsoorten groeien en wat voor soort verzorging ze nodig hebben. Daarnaast is het toch leuk om vervolgens te koken en gerechten te eten die uit je eigen moestuin zijn gegroeid? Het is een dagelijks proces dat je van dichtbij meemaakt. Én het is een duurzame manier van voedsel verbouwen, omdat je geen gebruik maakt van transport en bestrijdingsmiddelen.

Bron: https://sedumplus.nl/

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook zeker deze blog.