rides

Alles over de nieuwe BMW M1000RR

BMW M1000RR

BMW Motorrad is een vooraanstaande naam in de wereld van luxe motorfietsen. Het heeft een rijke traditie van het combineren van technologische innovatie met uitzonderlijke rijprestaties. Ook staan ze bekend om hun robuuste ontwerp en betrouwbaarheid. Zo heeft BMW Motorrad een trouwe fanbasis opgebouwd. De introductie van de BMW M1000RR markeert een nieuw tijdperk in de race-geïnspireerde technologie. Daarbij worden de grenzen van snelheid en efficiëntie naar nieuwe hoogten gedreven. Daarover en meer gaan we het hebben in dit artikel.

Korte introductie

De BMW M1000RR staat ook bekend als de M RR en het is de nieuwste toevoeging aan het sportsegment van BMW en werd als eerste geïntroduceerd in 2021. Toen kwam dus de eerste versie hiervan op de weg. Met verbeteringen op het gebied van vermogen, gewicht en technologie belooft deze motorfiets liefhebbers van snelheid een ongekende ervaring. De M RR is ontworpen om zowel op het circuit als op de openbare weg te excelleren. Daardoor is het een veelzijdige keuze voor de serieuze motorrijder. Helaas moet je toch echt je motorrijbewijs halen voordat je één van deze op de openbare weg mag rijden.

Het ontwerp

De BMW M1000RR kenmerkt zich door een gestroomlijnd, scherp ontwerp dat zowel aantrekkelijk als functioneel is. De agressieve houding en dynamische lijnen benadrukken zijn sportieve aard. Belangrijke designelementen zoals de aerodynamisch gevormde front en de markante LED-koplampen versterken zijn futuristische uitstraling. Terwijl de compacte bouw bijdraagt aan de algehele wendbaarheid en snelheid van de motor. Een opvallend kenmerk van de M1000RR zijn de winglets aan de zijkant van de kuip. Die zijn erop gezet om de neerwaartse druk te verhogen en de stabiliteit bij hoge snelheden te verbeteren. Deze winglets zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor racefietsen zoals in de MotoGP. Deze verhogen de aerodynamische efficiëntie en zorgen voor het verbeteren van prestaties tijdens acceleratie en op de bochten. Het gebruik van hoogwaardige materialen zoals carbon fiber (koolstofvezel) vermindert het gewicht en verhoogt de duurzaamheid van de motorfiets.

Technische specificaties

De kern van de BMW M1000RR is een 999 cc viercilinder-in-lijn motor die een indrukwekkende 212 pk levert. Die paardjes worden geleverd bij maar liefst 14.500 RPM. Deze krachtbron is geoptimaliseerd voor zowel snelheid als responsiviteit. Daardoor kan de motor een explosieve versnelling van 0 naar 100 km/u in slechts 3,1 seconden waarmaken. Dit vermogen wordt gecombineerd met een geavanceerd koelsysteem en een lichtgewicht uitlaatsysteem. Dat resulteert in een motor die niet alleen krachtig maar ook efficiënt is in zijn brandstofverbruik. Maar daar zul je niks van merken wanneer je eventjes op de topsnelheid van 314 km/h blijft zitten.

Daar horen natuurlijk dikke remmen en een subliem onderstel bij. Voor optimale prestaties is de M1000RR uitgerust met een geavanceerd ophangingssysteem dat zorgt voor een naadloze rijervaring. Zelfs onder de meest veeleisende omstandigheden. De voorzijde maakt gebruik van een omgekeerde telescopische vork. Terwijl de achterzijde is voorzien van een volledig instelbare monoshock. Het remsysteem van de M1000RR is ontwikkeld in samenwerking met Brembo en biedt superieure remkracht en precisie. Dat is onmisbaar voor de veiligheid bij hoge snelheden.

Lees ook  SPOFEC Overdose Rolls Royce Wraith bodykit

Elektronische systemen

De BMW M1000RR is uitgerust met state-of-the-art elektronische systemen die de rijervaring verbeteren en de veiligheid verhogen. Dit omvat dynamische tractiecontrole, wheely-controle en meerdere rijmodussen. Die stellen de bestuurder in staat om de prestaties van de motorfiets aan te passen naar verschillende rijomstandigheden. Deze systemen zijn ontworpen om naadloos samen te werken. Daardoor kan de bestuurder met vertrouwen en controle rijden ongeacht de snelheid.

Comfort

Het comfort van de rijder is een prioriteit bij de BMW M1000RR. De ergonomie is zodanig ontworpen dat het bijdraagt aan zowel de controle als het comfort tijdens lange ritten. Het zadel is vervaardigd uit hoogwaardige materialen die een optimale balans bieden tussen steun en comfort. De plaatsing van het stuur en de voetsteunen zijn zorgvuldig gekalibreerd om een natuurlijke rijpositie te garanderen. Dat minimaliseert vermoeidheid en verbetert de rijervaring.

Hoewel de M1000RR een sportmotorfiets is, heeft BMW Motorrad ook rekening gehouden met de bruikbaarheid voor dagelijks gebruik. Hij is uitgerust met een geavanceerd navigatiesysteem en connectiviteitsfuncties zoals Bluetooth. Maar hij heeft ook een multimedia-interface waardoor de rijder gemakkelijk kan navigeren en communiceren tijdens het rijden. Als je toch iets comfortabelers voor op de weg wilt, overweeg dan bijvoorbeeld de spoertieve BMW M2 M Performance 2017.

Veiligheidsvoorzieningen

De BMW M1000RR beschikt over een uitgebreid pakket aan veiligheidsvoorzieningen. Daaronder vallen ABS Pro, dynamische remlichten en een geavanceerd stabiliteitssysteem. Dat helpt de rijder controle te houden onder uiteenlopende omstandigheden. Deze systemen zijn nodig voor het beschermen van de rijder, vooral gezien de krachtige prestaties van de motor.

En speciaal voor degenen die nog een stap verder willen gaan in veiligheid, biedt BMW verschillende optionele upgrades aan. Denk maar aan dingen zoals de Pro Riding Modes en een race-ABS. Deze toevoegingen zijn gericht op rijders die de limieten van de M1000RR willen verkennen. Tegen hen zeggen wij wel: doe dit op het circuit en voorkom onnodig gevaarlijke situaties. En als je niet al te hard wilt gaan, kun je beter kijken naar bijvoorbeeld een Dues Ex Machina Flaneur motorfiets.

Nu weet je zo’n beetje alles over de nieuwe M1000RR wat er te weten valt. Je kunt natuurlijk specifiekere informatie vinden bij BMW zelf, maar dit is meer dan een goede basis. Als je de kans hebt om er eentje te halen , dan raad ik je dat zeker aan. Het is tevens niet vaak zo dat je zo’n speciaal apparaat kan kopen!