leisure

Waarom de nieuwste Xbox altijd uitverkocht is

Xbox Series X
Diederik Landers
27 juli 2022

Hij is inmiddels al ruim anderhalf jaar geleden op de markt gebracht, de nieuwste versie van de Xbox. De Xbox Series X werd in 2019 aangekondigd als dé nieuwe console van de toekomst. De allernieuwste technologie werd erin verwerkt: een snellere processor, meer opslag capaciteit en intern geheugen en de beste beeldkwaliteit van het moment. Je zou zeggen dat na anderhalf jaar iedereen inmiddels is overgestapt van zijn voorganger, de Xbox One, en via hun lokale Elektrofachmarkt de nieuwste console in huis heeft gehaald. Niks blijkt minder waar: de Xbox Series X is namelijk al sinds zijn release standaard uitverkocht, hoe kan dit toch? Wij vertellen het je!

De boosdoener

De grootste reden dat er wereldwijd een tekort is aan de consoles van Microsoft, is de danken aan één klein onderdeel: de semi-conductor chips. Er zijn slechts een paar producenten van op de wereld. Dankzij de toenemende vraag én het stilliggen van de fabrieken tijdens de coronapandemie, ligt het aanbod nog heel ver achter de enorme vraag naar deze chips. Een ander groot probleem voor Microsoft is dat deze semi-conductor chips tegenwoordig in bijna elk elektronisch apparaat gebruikt wordt, elke sector zit dus te wachten op deze chips. Uiteindelijk gaat het voor de fabrikanten natuurlijk om de afname. En aangezien de auto-industrie de meeste chips nodig heeft en hier ook het meeste voor betalen, krijgen zij voorrang in de levering van chips.

xbox series x

Automatische kopers

Er zijn geringe momenten dat de Xbox Series X in de webwinkels verschijnt. De kans is helaas heel groot dat jij als ‘gewone’ consument daar niks van meekrijgt. Ook al ben je ingeschreven bij een mailinglijst die jou op de hoogte brengt over de voorraad, ben je waarschijnlijk al te laat voordat je de mail hebt geopend. Dit komt waarschijnlijk door automatische kopers. Zij hebben zogeheten bots ontwikkeld die, zodra er een voorraad beschikbaar is, deze meteen kopen. Vervolgens plaatsen de personen achter deze bots de consoles meteen op Marktplaats of Ebay om ze voor veel winst te verkopen.

Lees ook  Retro Freak Console

Nieuwe voorraad

Nu we langzaam uit de coronapandemie zijn gekomen, draaien de fabrieken weer op volle toeren. Ze zullen echter nog lang moeten bijwerken om in alle vraag te kunnen voorzien. De toekomst ziet er in ieder geval weer wat zonniger uit. Al vanaf het begin van de zomer komt op de grote retail sites in Nederland steeds vaker een voorraad beschikbaar. Ze zijn weliswaar nog steeds binnen een paar minuten uitverkocht, maar de voorraad wordt frequent aangevuld. Zo kun je waarschijnlijk toch binnen enkele weken genieten van de nieuwste games op jouw Xbox Series X!

Xbox Series S