algemeen

Welke soorten whisky zijn er allemaal

Welke soorten whisky zijn er allemaal
Diederik Landers
11 oktober 2023

Whisky’s worden op veel verschillende manieren gemaakt, daarom heeft iedere whisky ook zijn eigen smaak. Het is een drank die al eeuwenlang gedronken wordt en ook heel geliefd is. Van de klassieke blended whisky tot de exotische moonshine whisky, er is genoeg keuze. Je hebt verschillende soorten whisky, maar welke soorten zijn er eigenlijk allemaal? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende soorten whisky. Van hun unieke kenmerken, smaken, geschiedenis gecombineerd met voorbeelden.

Blended Whisky

Blended whisky wordt geproduceerd door verschillende soorten te mengen met elkaar. De whisky’s kunnen afkomstig zijn van verschillende distilleerderijen en kunnen zowel graanwhisky als malt whisky bevatten. Door middel van deze whisky’s te mengen wordt er een gebalanceerde smaak gecreëerd. Het smaakprofiel van een blended whisky zal erg afhangen van de gebruikte ingrediënten en het mengproces. Deze whisky’s staan bekend om zijn soepele en toegankelijke smaak die zowel voor beginners als ervaren whiskyliefhebbers ideaal is. Enkele bekende merken van blended whisky’s zijn Johnnie Walker en Chivas Regal. Deze whisky’s worden vaak puur gedronken en gecombineerd met ijs.

Single malt whisky

Single malts worden gewaardeerd om hun unieke smaakprofiel en traditie. Deze drank wordt gemaakt van 100% gemoute gerst. Na de distillatie worden single malt whisky’s gerijpt in eiken houten vaten voor een periode die kan verschillen tussen vijf weken en twee jaar. Door middel van deze rijping ontstaat er een complexe smaak en kleur die verschilt per whiskey. Het smaakprofiel van een single malt whisky zal verschillen door de afkomst van de drank. Zo kan de smaak verschillen tussen fruitig, kruidig of vanille. De single malt whisky’s worden vaak gedronken met een druppel water erbij zodat de smaak en geur echt kan vrijkomen.

Lees ook  3 Functies waarvan je niet wist dat je auto ze had

Bourbon Whisky

Bourbon is een Amerikaanse whiskysoort met een uniek karakter en lange geschiedenis. Deze drank wordt gemaakt van een mengsel van minimaal 51% mais, daarnaast wordt de rest aangevuld met gerst, rogge of tarwe. Bourbon wordt gedistilleerd tot de maximale sterkte van 80% alcohol voordat het verdund kan worden. Op deze manier kan er gezorgd worden dat de smak sterk blijft, maar toch drinkbaar is. Het staat bekend om zijn zoetere smaak in vergelijking tot andere whisky’s, maar dat komt deels door de tonen van vanille, karamel en eikenhout wat erin verwerkt zitten. Enkele bekende merken zijn Jack Daniels, Jim Bean, Maker’s mark.

Whiskylikeuren

Zoals de naam al zegt zijn whiskylikeuren zoeter van smaak. De whisky die gebruikt wordt kan variëren van traditionele schotse whisky tot bourbon of Ierse whisky. Bij whiskylikeuren worden meestal ingrediënten toegevoegd zoals suiker, kruiden en fruitextracten. Door middel van de ingrediënten die toegevoegd kunnen worden zijn deze ook de meest gebruikte toevoeging in cocktails voor een zoete en romige textuur toe te voegen. Enkele bekende merken hiervan zijn Kahlúa en Baileys Irish Cream. Door de veelzijdigheid van deze drank is het ideaal voor whiskyliefhebbers, maar ook voor de echte zoetekauwen.

Vond je dit artikel nu interessant en ben je op zoek naar nog meer artikels om te lezen? Lees dan ook: Zo blijf je koel op werk tijdens de zomermaanden. Weet je niet welke sieraden bij welke gelegenheid passen? Lees dan: De juiste sieraden kiezen voor elke gelegenheid.