algemeen

Wat doet een bewindvoerder?

bewindvoerder
Diederik Landers
18 april 2023

Op de tv of in de krant wordt er bij welvarende mensen weleens vaker gesproken over een bewindvoerder. Maar wat doet een bewindvoerder precies? In dit artikel lees je alles over bewindvoering. Onder andere wat het inhoudt, voor wie het is, verschillende vormen van bewindvoering, de voor- en nadelen én hoe je een bewindvoerder aanvraagt.

Bewindvoering

Zoals de inleiding al verteld wordt er meestal over een bewindvoerder gesproeken bij welvarende mensen. Een bewindvoerder helpt het vermogen van een persoon te beheren zodat hij of zij beter met zijn geldzaken om gaat. Het betreft mensen boven de 18 jaar. Deze beslissing wordt door een rechter vastgesteld die tevens controleert of de bewindvoerder zijn werk goed doet. Toch hebben niet alleen rijke mensen een bewindvoerder. Ook mensen die het minder breed hebben kunnen een bewindvoerder toegewezen krijgen. Vaak staan deze mensen voor een langere tijd een in grotere schulden en komen ze er moeilijk of niet uit.    

Lees hier ook onze blog met 5 tips voor een gezonde levensstijl.

bewindvoering

Vormen van bewindvoering

Er zijn twee verschillende soorten vormen van bewindvoering: bewindvoering in een ‘wsnp-traject’ en een ‘beschermingsbewind’. Een wsnp-traject staat voor: Wet schuldsanering natuurlijk persoon. Het is een wettelijke regeling voor mensen met problematische schulden. Het gaat over schulden die zonder hulp niet afgelost kan worden binnen 3 tot 5 jaar. Bij een beschermingsbewind worden mensen geholpen die hun financiële zaken niet in orde hebben door een lichamelijke of geestelijke toestand. Denk hierbij aan oude mensen met bijvoorbeeld dementie.

Klik hier om onze blog over een stijlvol weekendje shoppen in Maastricht. 

Lees ook  Hoe duur is een silent disco?

Voor- en nadelen

Nu je weet wat bewindvoering is en de verschillende vormen van bewindvoering kent, is het tijd om te kijken naar de voor- en nadelen van een bewindvoerder. Het voordeel is dat de rechter de bewindvoerder controleert op zijn functioneren. Op de manier ben je goed beschermd en kun je zolang mogelijk zelf thuis wonen. Het nadeel is dat je toestemming nodig hebt van een bewindvoerder om je financiën te beheren. In de praktijk levert dit vaak problemen op.  

bewindvoering

Wil jij een gezellige tuin creëren? Klik dan hier!

Een bewindvoerder aanvragen

Je kunt makkelijk en snel een bewindvoerder aanvragen door bijvoorbeeld te googlenen naar ‘bewindvoerder Lelystand’. Het is handiger om een bewindvoerder te zoeken in je woonomgeving zodat fysiek contact soepeler verloopt. Het aanvraagformulier dat je opstuurt wordt tijdens een zitting beoordeeld. Uiteraard kun je in hoger beroep gaan wanneer je het niet eens bent met het vonnis.