home & office

Drie tips om fit te blijven op kantoor

fit te blijven op kantoor
Diederik Landers
11 augustus 2023

Het moderne kantoorleven biedt veel gemakken, zoals airconditioning, comfortabele stoelen en, voor sommigen, onbeperkte toegang tot de koffiemachine. Maar een nadeel van acht uur of meer per dag zittend doorbrengen, is het negatieve effect op onze fysieke gezondheid. Hoewel we misschien niet allemaal de luxe hebben van een fitnessruimte op kantoor of de tijd voor een workout tijdens de lunchpauze, zijn er verschillende manieren om toch fit te blijven op kantoor. Hier zijn drie essentiële tips die je helpen om actief en gezond te blijven, zelfs achter je bureau!

1. Dynamisch werken: het nieuwe normaal

Dynamisch werken gaat over het afwisselen tussen staand en zittend werken gedurende de dag. Het streeft naar een evenwicht tussen zitten, staan en bewegen om de negatieve effecten van te lang zitten te verminderen. Let ook op je zithouding, dit is erg belangrijk voor de gezondheid van je rug.

Voordelen van een zit-sta bureau

  • Vermindert het risico op gezondheidsproblemen: Langdurig zitten kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, diabetes en rugpijn. Door regelmatig van houding te wisselen, kan je deze risico's verminderen.
  • Verbetert de productiviteit: Afwisseling in je houding kan de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar de hersenen verbeteren, waardoor je alerter blijft en je concentratievermogen toeneemt.

Als je een kantoorhond hebt kun je ook altijd even daarmee gaan spelen, zodat je even van je bureaustoel afkomt.

2. Mini-oefeningen: je persoonlijke energieboost

Als je denkt dat je geen tijd hebt voor een workout, denk dan opnieuw! Er zijn talloze mini-oefeningen die je in slechts een paar minuten kunt doen zonder dat je je bureau hoeft te verlaten.

Bureaufitness: drie snelle oefeningen

  • Bureaupush-ups: Plaats beide handen op je bureau, zet een stap achteruit en leun naar voren. Doe een reeks push-ups tegen je bureau voor een snelle arm- en borsttraining.
  • Beenliften: Zit rechtop in je stoel met je voeten plat op de grond. Til één been op zodat het parallel is aan de vloer en houd dit 10 seconden vast. Wissel af tussen de benen.
  • Draaistretch: Zit rechtop en draai je bovenlichaam naar één kant terwijl je je tegenoverliggende arm over je lichaam legt om een zachte draaibeweging te maken. Dit helpt om je rug en core te strekken.
Lees ook  Tips om je ideale voedingsschema samen te stellen

3. Buitenlucht

We onderschatten vaak het belang van een frisse neus halen. Zelfs een korte wandeling buiten kan wonderen doen voor je mentale en fysieke welzijn.

Lunchwandelingen: Gebruik een deel van je lunchpauze om een korte wandeling te maken. Dit helpt niet alleen om je benen te strekken, maar verbetert ook je humeur en productiviteit.

Groepsactiviteiten: Waarom niet combineren met collega's voor een wekelijkse wandel- of hardloopgroep? Dit is niet alleen een geweldige manier om fit te blijven, maar ook om te netwerken en teambuilding te bevorderen.

Zoek je meer inspiratie?

Als je de stap wilt zetten naar een meer gestructureerde fitnessroutine, overweeg dan om deel te nemen aan een groepsles. Klik hier voor groepslessen in Maastricht, waar je kunt kiezen uit een breed scala aan activiteiten, van yoga tot high-intensity training.

Innovatieve kantoortrends in gezondheid

Naast de bovengenoemde tips zien we een opkomende trend van bedrijven die welzijnsprogramma's introduceren om hun werknemers aan te moedigen gezonder te leven. Van het installeren van loopbandbureaus tot het aanbieden van kantoorfietsen, bedrijven erkennen het belang van het bevorderen van een gezonde werkplek.

Er zijn zelfs bedrijven die pauzes voor meditatie en mindfulness introduceren om stress te verminderen. Het mooie hiervan is dat wanneer gezondheid en welzijn op de werkvloer worden geïntegreerd, het niet alleen de individuele werknemer ten goede komt, maar ook de algehele bedrijfscultuur en productiviteit. Het is dus tijd om deze positieve veranderingen te omarmen en een actievere benadering van welzijn op de werkvloer te adopteren!

Het belang van een fitte werkcultuur

In deze moderne tijd zitten we vaak en lang voor ons werk. Onze gezondheid kan hieronder lijden. Het is dus cruciaal om actief te blijven. Actieve pauzes en dynamisch werken zijn oplossingen. Ook buitenlucht doet wonderen. Laten we samen streven naar een gezonde werkomgeving. Elk gebaar telt. Elk moment van activiteit helpt. Zet je gezondheid voorop, elke dag weer.

Lees ook: Hoe richt je een kantoor in?