leisure

Chateau de Walzin in de Ardennen

Chateau de Walzin
Diederik Landers
28 juni 2022

Er staan een aantal imposante kastelen in de Ardennen. Een daarvan staat wel op een heel bijzondere plek. Het rust op een rots langs de rivier de Lesse. Dréhance, waar het kasteel staat is een deelgemeente van Dinant, het oude historische stadje waar Leffe bier vandaan komt en waar mr. Sax (de uitvinder van de saxofoon) is geboren en overleden.

De geschiedenis van Chateau de Walzin

De geschiedenis van het chateau in de Ardennen, gaat terug naar de 11e en 12e eeuw. In de middeleeuwen vond men dit ook al een interessante plek, want er werd hier een burcht gebouwd. Daar is nu enkel nog de donjon van over én de fundering in de vorm van de muren van 13 meter lang en 3 meter dik. Het huidige kasteel is gebouwd in 1850, door baron Alfred Brugmann aan de slag met de oude ruïne. Hij restaureerde een groot deel van het kasteel. 80 Jaar later in 1930 is het kasteel nog een keer goed onder handen genomen. Dit keer door baron Frédéric Brugmann de Walzin. De verbouwing duurde ongeveer 2 jaar en bracht een Maaslandse stijl met zich mee, wat resulteerde in de vorm waarin we het kasteel vandaag de dag kennen.

Kajakken langs Chateau de Walzin

Chateau de Walzin

Helaas is het kasteel niet open voor bezoek en kun je het dus alleen bewonderen van de buitenkant. Als je een kajaktocht gaat doen, kun je het kasteel op een sprookjesachtige manier bewonderen!

Je vaart de rivier de Lesse af door de robuuste mooie natuur van de Ardennen. Om je heen is veel groen en vooral rust. Ook al Kajak je nooit alleen op de Lesse, (want in de zomer is dit een erg populaire activiteit) er blijft toch ruimte om de natuur en de rust te bewonderen. Wanneer het landschap om je heen rotsachtiger en imposanter begint te worden weet je dat je in de buurt komt van dit prachtige sprookjesachtige kasteel. Op een gegeven moment maak je een flauwe bocht en daar komt hij langzaam in beeld. Het is écht een prachtig gezicht vanaf de rivier, waar je pas echt goed merkt hoe hoog het is!

Lees ook  Hoe bereid jij je voor op je vlucht?

Tip: Als je gaat kajakken, neem dan niet het goedkoopste bootje. Je zit toch al snel zo’n 3 uur op het water. In het goedkoopste bootje zit je letterlijk met je billen en je schoenen in het water zodra het bootje het water raakt. De blauwe iets duurdere bootjes hebben dat niet én hebben een rugleuning. (écht geen overbodige luxe).