algemeen

Hoe onderhoud je een airco?

airco
Diederik Landers
14 april 2023

Om optimaal te kunnen genieten van uw investering is het belangrijk om de airco jaarlijks te onderhouden. In de zomermaanden heb je deze namelijk veel nodig, en je wil niet dat er dan problemen ontstaan. Maar waar moet je op letten, en waarom is dit zo belangrijk? Dat ga je lezen in deze blog.

Waarom moet je airco's onderhouden?

Door je airco goed te onderhouden kun je ziekten en allergieën voorkomen. Het reinigen van de luchtfilter speelt hier een grote rol in. Als je deze namelijk niet goed reinigt blijft er veel stof in de filter zitten. Als de airco dan weer aan wordt gezet worden de stofdeeltjes verspreid door de ruimte en krijgen mensen sneller last van allergieën. De luchtvochtigheid in de ruimte is ook belangrijk. Als deze te laag is kan dit zorgen voor een verminderde weerstand en ben je vatbaarder voor ziektes.

De airco wordt meestal alleen gebruikt in de zomer, en staat in de winter dus stil. In de wintermaanden gaan bacteriën en stof zich ophopen. Als je de airco na een lange tijd weer aanzet worden deze deeltje verspreid door de lucht en kan dit zorgen voor nare geurtjes. Reinig hem daarom eerst nadat je deze weer in gebruik neemt na een lange periode.

En de belangrijkste reden waarom je de airco goed moet onderhouden, is zodat die langer meegaat. Je wil natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van je investering. Als je hem niet goed onderhoud gaat die steeds slechter werken, en gaat de airco ook meer energie verbruiken. Dus regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van de airco.

airco

Veel voorkomende problemen bij airco’s

Een goed onderhoud zorgt er dus voor dat de airco langer mee gaat. Als je dit niet doet kunnen er verschillende problemen ontstaan. Een van de meest voorkomende problemen is het lekken van koelmiddel. Dit heeft veel negatieve effecten en kan makkelijk voorkomen worden door regelmatig de leidingen te controleren en het koelmiddel bij te vullen. Een ander probleem dat vaak voorkomt is het bevriezen van de spoelen. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Dit probleem kun je voorkomen door de luchtfilter regelmatig schoon te maken of te vervangen en door het koelmiddel bij te vullen. Een defecte compressor kan ook vaak voorkomen bij airco’s. Dit is onderdeel van je airco-systeem en kan defect raken door onjuist onderhoud. Controleer de compressor regelmatig en vervang wanneer nodig. Door goed op deze dingen te letten kun jij langer plezier hebben van je airco.

Lees ook  Hoe boodschappen aan huis een game changer is in de markt

Onderhoud uitbesteden of zelf doen?

We hebben net gezien waarom het zo belangrijk is dat je je airco goed doet onderhouden. Veel dingen kun je gewoon zelf doen, maar als je een probleem hebt kun je er beter een professional naar laten kijken. Het schoonmaken van de filter is een makkelijke klus. Je haalt het filter eruit en maakt deze schoon met een stofzuiger. Als het filter heel erg vies is kun je deze ook uitwassen. Daar heb je geen monteur voor nodig! De airco bijvullen thuis is ook niet moeilijk. Wel heb je he juiste gereedschap nodig om de airco open te maken. Als je een beetje handig bent moet dit geen probleem zijn. Ieder jaar moet je de airco late controleren door een installateur, maar het is de moeite waard om je airco iedere maand even te controleren.

Wil je graag een andere manier om je koel te houden in de zomer? Lees dan deze blog! Bekijk verder ook onze bijpassende blog over het verhogen van de waarde van je huis.