algemeen

Gaan muizen vanzelf weer weg

Gaan muizen vanzelf weer weg
Diederik Landers
28 september 2023

 Helaas kunnen muizen onverwachte bezoekers in ons huis zijn. Als je dit bezoekje zelf ooit hebt mogen ervaren weet je vast hoe beangstigend dit kan zijn. Je vraagt je natuurlijk af: gaan muizen vanzelf weer weg? Kunnen we wachten of moeten we overgaan tot actie? In deze blog vertellen we je hoe je het beste kunt omgaan met deze muizen situatie.

Ongewenste bezoekers

De meeste mensen zijn niet dol op muizen. Helaas zijn ze toch soms ongewenste bezoekers in huis. Heel onschuldig zijn ze ook niet. Ze kunnen namelijk schade aan eigendommen in huis brengen. Ook is er de mogelijkheid dat muizen gevaarlijke ziekten meebrengen. Het is dus meer dan begrijpelijk dat we snel van ze af willen. Laten we eerst begrijpen hoe deze kleine bezoekers ons huis kunnen binnenkomen.

Waarom komen muizen huizen binnen

Voedsel trekt muizen aan. Als er dus een gemakkelijke toegang tot voedsel is in huis, blijven ze terugkomen. Dit kan al beginnen met kruimels op de vloer. Zorg er dus voor dat er nooit etensresten of kruimels op de vloer liggen en houd je huis schoon. Muizen zoeken vaak ook een warme plek om zich voort te planten. Vooral in de winter zijn huizen hier de ideale plek voor. Heb je lekkende leidingen in huis? Los het zo snel mogelijk op! Muizen hebben water nodig om te overleven, lekkende leidingen kunnen hen dus aantrekken. Tot slot kunnen muizen zich wringen door erg kleine openingen in muren, plafonds en vloeren. Ze kunnen zelfs door de kleinste openingen komen die wij ons niet kunnen voorstellen.

Gaan muizen vanzelf weer weg?

Meestal gaan muizen niet vanzelf weer weg. Het zijn wezens die elke kans pakken die ze zien. Dus als er eenmaal een bron van voedsel, warmte of water is zullen zij niet gauw weg gaan. Dit kan alleen gebeuren als de bronnen ontoegankelijk voor hen worden. Als je muizen in huis hebt is de kans dus zeer klein dat ze vanzelf zullen vertrekken.

Lees ook  Hoe herken je goede kwaliteit banken?

Hoe kun je het muizenprobleem verhelpen?

Ga je huis langs om te onderzoeken waar mogelijke toegangsplekken zijn voor muizen. Zorg ervoor dat deze openingen ontoegankelijk worden. Je kan de openingen dichtmaken met staalwol, cement of isolatieschuim. Zorg er ook voor dat voedsel veilig wordt bewaard. Bewaar het in luchtdichte bakjes zodat er geen kruimels of etensresten achterblijven. Muizen zullen gauw vertrekken als er geen toegang meer tot voedsel is. Traditionele muizen vallen zijn ook een manier om de muizen te vangen. Deze vallen horen geplaatst te worden op plekken waar de muizen snel komen. Uiteraard kan je ook professionele hulp raadplegen. Vooral als het muizenprobleem aanhoudt is dit een goede overweging. Ze zijn gespecialiseerd in het van ongediertebestrijding en zullen dat ook effectieve maatregelen nemen om de muizen weg te halen. Lees ook meer over duivenpinnen als hulpmiddel bij je huizenprobleem.

Blijf alert

Blijf tot slot alert op muizenactiviteit. Na het wegjagen van de muizen is het ook van cruciaal belang om alert te blijven. Houdt daarom tekenen van muizenactiviteit in de gaten voor in de toekomst. Hoe je dit kan doen? Houd het huis vaak in de gaten op knaagsporen, uitwerpselen en andere activiteitenbewijs van muizen. Zodra je merkt dat de muizen terugkomen, reageer hier dan snel op. Een vroegtijdige reactie kan preventief werken om de situatie onder controle te houden. Blijf daarom proactief en neem de maatregelen die nodig zijn om je huis te beschermen tegen de ongewenste gasten.

Meer over wonen en huizen lezen? Bekijk dan ook onze blog: woning verkopen Maastricht