home & office

Dit is het duurste tapijt ooit!

Het duurste tapijt ooit

Je zou bijna denken dat hij voor dit bedrag daadwerkelijk kan vliegen, helaas blijkt nog steeds niks minder waar. Het duurste tapijt ooit werd in 2020 voor een enorm bedrag van bijna 34 miljoen dollar geveild door het Engelse veilinghuis Sotheby’s. Hoewel het een Perzisch tapijt betreft, denken wij niet dat er daadwerkelijk op gelopen wordt…

Tapijten

Het is nou eenmaal bekend dat Perzische tapijten een iconische status hebben. Ze worden nog altijd met de hand gemaakt en beginnen meestal vanaf een schamele € 1000,-. Waarom heeft dit exemplaar van een handgeweven tapijt dan zoveel meer opgeleverd?
Perzische tapijten zijn ongelofelijk aantrekkelijk voor investeerders en verzamelaars als ze in goede staat verkeren. Hoe ouder het tapijt, hoe zeldzamer natuurlijk. Soms zijn deze tapijten zo zeldzaam, dat er maar één exemplaar van te vinden is.

Clark Sickle-Leaf tapijt

Zo is er van het duurste tapijt ooit geveild, ook maar eentje van te vinden. In dit geval gaat het om een tapijt afkomstig uit de 17e eeuw en is destijds gemaakt in de Iraanse stad Kerman. Aanvankelijk dacht het veilinghuis er zo’n 10 miljoen dollar mee op te halen. Het uiteindelijke bedrag is dus meer dan drie keer zo hoog uitgevallen. Voor die prijs zou je verwachten dat het een flinke oppervlakte betreft, echter niets is minder waar. Het tapijt is slechts 1,80m bij 2,40m groot. Mede dankzij de grote variatie in patronen en de kwaliteit van het weefsel heeft het zoveel opgebracht.
De naam Clark Sickle-Leaf, komt van het zogeheten ‘sickle-leaf’ patroon wat op het tapijt is aangebracht. Clark komt van de naam William A. Clark, een oude Amerikaanse senator die fervent verzamelaar van bijzondere tapijten was.
De nieuwe eigenaar van het tapijt, die graag anoniem wilt blijven, woonde de veiling bij via zijn telefoon. Onduidelijk is ook of het door een organisatie is gekocht die het tentoon gaat stellen of dat het in een privécollectie terechtkomt. De laatste keer dat dit tapijt tentoon werd gesteld was in 2003 en 2006 in Washington.

Lees ook  Tips voor het vergroten van je productiviteit en het behalen van je doelen

Een bijzonder tapijt is het absoluut te noemen. Al moeten we zeggen dat op onze vloeren thuis eerder de eenvoudigere handgeweven tapijten zullen liggen. Al is het alleen al vanwege de prijs.

Ben je op zoek naar een vloer voor in huis, die niet zo prijzig is als deze hierboven? Lees dan deze blog met de mooiste vloeren voor in huis.