featured

Motiv Ring activity & sleep tracker

Diederik Landers
4 februari 2017

Kleinste activity tracker tot nu toe meet 24/7 de belangrijkste statistieken.

Motiv schudt de huidige smartwatch / activity tracker / smart band markt volledig op en stopt alle belangrijke functies in een stijlvolle ring. Er zijn heel wat onderzoeken en prototypes aan vooraf gegaan, maar het is Motiv uiteindelijk toch gelukt om de allerkleinste - en eerste - smart ring tot nu toe te maken.

De Motiv ring meet je hartslag, afstand, verschillende types activiteiten zoals cardio sessies, fietsen en rennen, daily calorie burn en analyseert je slaappatroon. De ring is gemaakt van lichtgewicht titanium en meet slechts 8x2.5mm. De ring is volledig waterdicht en een volle batterij gaat ruim 5 dagen mee. De Motiv Ring is verkrijgbaar in de kleuren Rose Goud en Slate Gray.

Je persoonlijke doelstelling hou je bij in de Motiv app waarmee je synced / paired. Een extra gimmick is het reward systeem dat in de app zit ingebakken waardoor je extra gemotiveerd blijft en je doelen nooit uit het oog verliest.

De Motiv ring is inmiddels te koop op buy.motiv.com voor

» Update 01-10-2017. De Motiv Ring is inmiddels te voor €199,- op mymotiv.com voor iOS. Android compatibility komt spoedig.

Motiv Ring waterbestendig

Motiv Ring: de eerste activity tracker die je áltijd bij je hebt

Het is een gegeven dat de maatschappij tegenwoordig meer en meer bezig zijn met gezondheid en vitaliteit. Dat blijkt uit de explosieve groei van de wearables markt de afgelopen jaren. Een manier om je daarbij te helpen is om inzicht te krijgen in belangrijke statistieken zoals je hartslag en slaappatroon. Maar dat betekent ook dat je dan continue een apparaatje om moet hebben die deze belangrijke data detecteert en registreert. Je wilt dus een tracker die je nooit meer af hoeft te doen. Ook niet tijdens een week lang kamperen, bruiloft of zwemsessie.

Als je op zoek bent naar een apparaatje of device waarmee je jouw activiteiten kunt meten dan is de keuze tegenwoordig enorm. En dat brengt keuzestress met zich mee. Logisch, want er is geen eenduidige optie die precies alle functies heeft waardoor jij uiteindelijk je doelen kunt bereiken. Ga je voor een fitness tracker die je om je pols draagt omdat je je hartslag wilt meten tijdens een intensieve workout? Of een smart watch met GPS zodat je jouw afgelegde routes kunt delen op Facebook? Of neig je nu ineens toch weer meer naar alleen een stappenteller, en dan maar geen fancy app erbij? Misschien wil je juist een stijlvolle tracker die je zowel tijdens een presentatie in formele setting kunt dragen maar tevens bij een casual outfit voor een date night past?

Het liefst wil je voor elk scenario een tracker. En dat kan nu eindelijk met de activity ring van Motiv.

Waarom kiezen voor een Motiv Ring?

In het kort: omdat het een ring is. De eerste in zijn soort zelfs. En dat heeft nu eenmaal grote voordelen over eigenlijk alle andere fitness, activity en -sleep trackers die tot nu toe te koop zijn.

Grote kans dat je op dit moment een tracker om je pols of nek hebt. En zo niet, dan ben je aan het dubben welke je moet kiezen omdat er altijd concessies gedaan moeten worden. Stijlvol in ruil voor extra functies. Comfort in ruil voor wat uitgebreidere data of statistieken. Een kleiner scherm om batterijduur te besparen.

De designers en engineers van de Motiv Ring vinden dat een activity tracker stijlvol moet zijn, je moet helpen je persoonlijke doelstellingen te bereiken en een volledig in-depth inzicht moet geven in jouw gezondheid. En boven alles: je moet gemotiveerd blijven.

Vanaf de zomer 2017 is de Motiv Ring beschikbaar. De Motiv Ring is de eerste activity tracker die een oplossing biedt voor vrijwel alle scenario's en persoonlijke wensen.

Motiv Ring rennen

Eigenschappen van de Motiv Ring

Diepgaande statistieken

De Motiv Ring registreert letterlijk elke minuut van elke dag alle activiteit. Dit levert je daarom diepgaande statistieken op die continu gesynced worden met de Motiv app. Het aantal stappen, calorieverbranding, gemiddelde hartslag en slaappatroon worden altijd bijgehouden en overzichtelijk weergegeven in de iOS app.

Note: of er ook een Android app beschikbaar komt voor de Motiv Ring is nog niet bekend.

Activiteit detail

De Motiv Ring geeft op de minuut nauwkeurig inzicht in jouw activiteiten. Zo wordt het aantal stappen netjes bijgehouden en overzichtelijk gepresenteerd in de Motiv app. Op basis van jouw persoonlijke gegevens worden berekeningen gedaan om een accurate calorieverbranding te kunnen vertellen, gemiddelde hartslag in rust te berekenen en je hartslag tijdens activiteit. Ook worden er vergelijkingen gemaakt op basis van opgeslagen data van jouw hartslag en activiteit moment. Op deze manier wordt de progressie van je algemene uithouding inzichtelijk.

Motiv Ring: activiteiten inzichtelijk

Hartslag in rust

Als er een maatstaf is voor je algemene gezondheid dan is het wel je hartslag in rusttoestand. De Motiv Ring gebruikt deze info om 's nachts je active minutes te bepalen voor de volgende dag. Op deze manier werk je op de meest veilige manier naar een betere conditie toe.

Lees ook  Fish Bone Paracord armband

Handig om te weten

Een van de makkelijskte manieren om snel je gezondheid te meten kan gedaan worden binnen de 30 seconden en met twee vingers. Als je je hartslag in rust meet dan kom je namelijk de functie van de hartspier te weten. Om even snel een test te doen ga je als volgt te werk:

Plaats je wijsvinger en middenvinger net onder je duim of aan de zijkant van je nek. Gebruik vervolgens een stopwatch of tel gedurende 15 seconden het aantal hartslagen dat je voelt en vermenigvuldig met 4. Op deze manier weet je het aantal slagen per minuut. Herhaal dit een paar keer om een accurate telling te krijgen.

Een hartslag tussen de 60 en 100 slagen per minuut wordt gezien als gezond.

Let op: Meet je hartslag niet als je net koffie hebt gedronken, fysieke inspanning hebt geleverd of als je in een stressvolle periode zit.

Motiv Ring: hartslag in rust

Slaappatroon

De Motiv Ring is actief wanneer jij slaapt. Het monitoren van je slaappatroon kan je inzicht geven om de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren. Je kunt precies zien wanneer je in slaap bent gevallen en wat je gemiddelde aantal rusturen zijn over een bepaalde periode.

Motiv Ring: slaappatroon activiteit meten

Motiverende gimmick: Motiv Ring Action Cards

Motiv doet er alles aan om jou te blijven motiveren. Niet alleen door je een ring te laten dragen die je altijd aan hebt, maar ook door leuke gimmicks toe te voegen in de Motiv app.

Zodra je jouw Motiv Ring hebt gesynced met de iOS app krijg je eveneens toegang tot Action Cards. Dit zijn zegmaar een soort van persoonlijke doelstellingen / achievement kaartjes die je automatisch begint te verzamelen en sparen zodra je de ring om hebt. De Motiv Ring detecteert zelf wanneer je aan het rennen, slapen of wandelen bent. Deze statistieken dragen allemaal bij aan de Action Cards. Je hartslag in rust en tijdens inspanning worden ook bijgehouden en afgestemd op je leeftijd, lengte, geslacht en gewicht.

Motiv Ring: action cards

Technische specificaties van de Motiv Ring

In de doos

  • De Motiv Ring
  • Magnetische USB oplader
  • Extra magnetische USB oplader voor aan je sleutelbos

Motiv Ring doos inhoud

Motiv Ring USB oplader

Motiv Ring USB oplader sleutelhanger

Het formaat van de ring

Een ring die je nooit af wilt doen moet vanzelfsprekend perfect passen. Je kunt echter niet het formaat aanhouden dat je normaal gebruikt voor het passen van ringen. Motiv stuurt je daarom eerst een size kitje op waarmee je een formaat kunt passen die overeenkomt met een formaat ring. Op deze manier ben je er zeker van dat de ring perfect past. De Motiv Ring zelf krijg je dan vervolgens later opgestuurd.

Motiv Ring: sizing kit formaat

De ring zelf is 8mm breed en 2mm dik.

Motiv Ring afmetingen

Optische hartslag meter

Optische hartslagmeters werken op basis van een pulse-oxymeter. Dit is een instrumentje dat de hoeveelheid zuurstof in het bloed meet door middel van een lichtbron. In het geval van de Motiv Ring is dit klein LED lampje die een luchtbundel door de bloedvaatjes van je vinger stuurt. De bloedvaatjes in je vinger zullen een deel van het licht absorberen. Aan de andere kant van het LED lampje (die het lichtsignaal verzend) zit een ontvangertje die het licht weer ontvangt. Op basis van de opgevangen hoeveelheid licht (de sterkte) kan de sensor vervolgens de saturatiewaarde bepalen.

Motiv Ring optische hartslag meter

Batterij

  • Lithium Ion
  • 100% opgeladen in 90 minuten
  • Een volle batterij gaat ongeveer 5 dagen mee

Motiv Ring batterij 5 dagen

Kleuren

De Motiv Ring is te verkrijgen in twee kleuren met een matte afwerking. De coating is waterafstotend en de binnenkant van de ring is zwart.

  • Rose Gold
  • Slate Gray

Motiv Ring kleuren: Rose Gold en Slate Gray

Bluetooth connectiviteit

Bluetooth LE staat voor Low Energy. Dit is een Bluetooth technologie dat voornamelijk in smartphones en wearables wordt toegepast om energie te besparen. Er wordt een soort van mini WiFI netwerkje gecreëerd tussen je smartphone en Motiv Ring waardoor de twee met elkaar data kunnen uitwisselen op een efficiëntere manier dan via een standaard Bluetooth connectie.

Motiv Ring bluetooth connectiviteit

Over Motiv

Het ontstaan van Motiv is een typisch en misschien inmiddels wel een beetje en cliché startup verhaal. Het eerste idee van een praktisch en kleine activiteits- en slaap tracker in de vorm van een smart ring begon met een schets op een stuk papier tijdens een road trip. De CTO van Motiv (Curt) had het idee om een lichtgewicht tracker te maken die je leven moet verbeteren, zonder het  te onderbreken.

in 2013 vroeg Curt een aantal van zijn oud-collega's en vrienden om bij elkaar te komen om zijn idee te valideren. Al snel kwamen ze er achter dat een dergelijke ring baanbrekend zou zijn binnen de wearables markt. Even later werden zijn vrienden Mike, Peter en Eric bij het bedrijf betrokken als co-founders en Motiv werd geboren.

Research & development, marketing en engineering gebeurd allemaal vanuit het Motiv hoofdkantoor in San Francisco.